Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het centrale zwarte gat van de Melkweg is eindelijk onthuld

Als een ontmaskerde spion heeft degene die slechts een codenaam was – Boogschutter A * – nu een “gezicht”. Donderdag 12 mei Wetenschappelijk Consortium event horizon telescoop De EHT, waar meer dan 300 onderzoekers over de hele wereld bij betrokken zijn, heeft een uiterst geheime, zelfs onzichtbare, selfie onthuld van het gigantische zwarte gat in het centrum van onze melkweg, de Melkweg. Op de foto is het grappige gezicht een beetje wazig: een oranje schijf met lichtere, bijna witte gebieden en in het midden een donkere vlek. Deze tint is Boogschutter A *, die zijn naam ontleent aan het sterrenbeeld Boogschutter, dat een van de helderste bronnen van radiogolven is (vandaar de eerste letter van het alfabet A). Een zwart gat is per definitie een object dat zo dicht is dat het zwaartekrachtveld er alles aan teruggeeft, inclusief licht dat niet kan ontsnappen. Op de foto kunnen we het alleen “zien” in de Chinese schaduwen, in tegenstelling tot de heldere achtergrond, die van de schijf van gas en stof die in razend tempo rondzwermt, is het erg heet.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De eerste afbeelding van een zwart gat gepubliceerd door een internationaal wetenschappelijk consortium

Laten we eerlijk zijn, de foto heeft een deja vu sfeer. In april 2019 zorgde hetzelfde consortium voor opschudding door de eerste afbeelding van een zwart gat te publiceren, de afbeelding van het sterrenstelsel M87. Dezelfde lichtgevende ring, dezelfde donkere poel in het midden. “Misschien valt het resultaat een beetje tegen omdat de twee foto’s erg op elkaar lijkengeeft Frederic Gith toe, adjunct-directeur van het Institute for Millennium Radio Astronomy (IRAM), een organisatie opgericht door het CNRS en het Max-Planck Institute for Astronomy dat deel uitmaakt van de EHT. Maar eigenlijk is het een heel spannend resultaat dat twee dingen laat zien. Allereerst is het een bevestiging van de eerste noot, die niet te wijten was aan een verborgen fout die onopgemerkt bleef. »

Einsteins voorspellingen werden geverifieerd door observatie

“Ten tweedeFrederic Geith vervolgt, Houd er rekening mee dat de massa’s van deze twee objecten totaal verschillend zijn: in het geval van Boogschutter A* hebben we een zwart gat met een massa van een paar miljoen keer de massa van de zon, terwijl de massa van M 87 een monster enkele miljard keer de massa van de zon. Ze hebben echter bijna hetzelfde hoofd. Dit is precies wat de algemene relativiteitstheorie voorspelt. » Dit geeft aan dat hetzelfde buiten een zwart gat altijd gebeurt, ongeacht de massa (en de grootte, die evenredig is met het zwarte gat). “Het doel van het spel was om de vraag te beantwoorden: is er een verschil tussen wat wordt waargenomen en de voorspellingen van de theorie? Het antwoord is nu… nee”, concludeert adjunct-directeur van IRAM. Jeffrey Bauer, hoofdwetenschapper bij EHT, zei: “We waren verbaasd over hoe goed de grootte van de ring overeenkwam met de voorspellingen van Einsteins algemene relativiteitstheorie.” Albert de Grote kan dus gerust zijn.

READ  iPhone SE 5G en iPad Air ... Apple kondigt kleurrijk, krachtig trefwoord aan

Je hebt nog 63,35% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.