Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Archegos-schandaal: meer dan $ 10 miljard aan verliezen voor banken

De Japanse Nomura-bank leed een nettoverlies van 1,2 miljard euro in het vierde kwartaal van het afgelopen fiscale jaar (AFP / TORU YAMANAKA)

De Japanse Nomura-bank leed een nettoverlies van 1,2 miljard euro in het vierde kwartaal van het afgelopen fiscale jaar (AFP / TORU YAMANAKA)

De ineenstorting van het New Yorkse investeringsfonds Archegos eind maart kostte meer dan $ 10 miljard voor wereldwijde banken, na nieuwe aankondigingen op dinsdag van het Japanse Nomura en een onverwachte impact op de Zwitserse UBS.

De Japanse Nomura Financial Group kondigde dinsdag aan dat het volgens een verklaring een uitzonderlijk verlies van $ 2,3 miljard (ongeveer 1,9 miljard euro) op zijn rekeningen boekte in het vierde kwartaal 2020/21 dat eindigde op 31 maart.

Nomura, die Archegos nooit heeft genoemd, sprekend als een ‘Amerikaanse klant’, schatte de impact eind maart op $ 2 miljard.

Dinsdag zei de groep dat het opnieuw een onaangename verrassing is dat het een extra impact van $ 570 miljoen (€ 472 miljoen) verwacht in het fiscale jaar 2021/202.

Maar hij beweert dat hij nu 97% van zijn “Amerikaanse cliënt” -posities heeft geliquideerd. Als gevolg van deze tegenslagen leed Nomura een nettoverlies van 155,4 miljard yen (1,2 miljard euro) in het vierde kwartaal van het laatste fiscale jaar (januari tot eind maart).

Het bleef het hele jaar in het groen, met een nettowinst van 153,1 miljard yen (1,17 miljard euro), maar dat resultaat vertegenwoordigde een daling van 29,4% op jaarbasis.

– ‘Concentratie van risico’ –

In de straten van Tokio op 11 september 2009 (AFP /)

In de straten van Tokio op 11 september 2009 (AFP /)

Nomura benadrukte dat hij deze kwestie “zeer serieus” neemt. “We blijven ons inzetten om ons leiderschap te versterken en ons risicobeheersysteem te verbeteren”, aldus General Manager Kentaro Okuda.

De groep kondigde maandag de benoeming aan van een gedelegeerd bestuurder ter versterking van het management van zijn filiaal dat toezicht houdt op zijn Amerikaanse activiteiten, Nomura Holding America: Christopher Wilcox, een ervaren bankier die eerder met JP Morgan Asset Management en Citigroup heeft gewerkt.

Bovendien zou Nomura volgens bronnen die de Financial Times hebben geïnterviewd voor onbepaalde tijd het hoofd van de brokerage-eenheid die met Archegos te maken had, hebben geschorst.

De Japanse groep is tot nu toe een van de grootste bekende slachtoffers van de ramp van eind maart van dit New Yorkse investeringsfonds dat het fortuin beheert van de Zuid-Koreaanse miljardair-oprichter Bill Hwang.

De omvang van de verliezen in Nomura geeft de “omvang van de risicoconcentratie” binnen dit bedrijf weer, stelt analist Chunsako Sato van het financiële ratingbureau Moody’s dinsdag in een nota.

Maar Sato beschreef de financiële situatie van Nomura als “solide”.

– Na Credit Suisse, UBS –

Archegos nam indirect high-stakes posities in via makelaars waaronder Nomura maar ook Credit Suisse, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Een Credit Suisse-filiaal in Lausanne op 6 april 2021 (AFP / FABRICE COFFRINI)

Een Credit Suisse-filiaal in Lausanne op 6 april 2021 (AFP / FABRICE COFFRINI)

Credit Suisse maakte vorige week bekend dat het 4,4 miljard Zwitserse frank (4 miljard euro) op zijn rekeningen had gestort om de schade als gevolg van de ineenstorting van Archegos te dekken, waardoor zijn nettowinst in het eerste kwartaal van 2021 daalde.

Een andere grote Zwitserse investeringsbank, UBS, maakte dinsdag een verlies van $ 774 miljoen (€ 642 miljoen) bekend in verband met Archegos.

Fontobel-analist Andreas Vendetti zei dat het verlies “groter was dan verwacht”.

UBS zei dat het in april een einde maakte aan de liquidatie van zijn aan Archegos gekoppelde posities, wat zou moeten leiden tot enkele aanvullende maar kleine verliezen in het tweede kwartaal.

UBS-aandelen sloten dinsdag 1,98% op de beurs van Zürich. Nomura eindigde dinsdag ruim 2% hoger in Tokio, maar maakte na de afsluiting de resultaten bekend.

Het logo van de Zwitserse bank UBS op 26 oktober 2018 in Zürich (AFP / Fabrice COFFRINI)

Het logo van de Zwitserse bank UBS op 26 oktober 2018 in Zürich (AFP / Fabrice COFFRINI)

Via derivaten liet Archegos zijn makelaars in plaats daarvan aandelen kopen op de aandelenmarkt. Het nettorendement op het bezit van deze effecten ging naar het fonds, terwijl de makelaars een vooraf bepaalde premie ontvingen.

Maar aangezien Archegos dergelijke deals in het geheim heeft vermenigvuldigd, waren zijn makelaars niet op de hoogte van de totale blootstelling van het fonds.

Eind maart, toen de waarde van de door Archegos getroffen aandelen sterk daalde, vroegen gediversifieerde makelaars hen om verliezen op te vangen via margestortingen. Maar het fonds was hier niet toe in staat, wat leidde tot plotselinge verkopen door makelaars in een poging hun verliezen te beperken.

Naast Nomura zijn twee andere Japanse financiële instellingen door de situatie getroffen, zij het op veel kleinere schaal.

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFJ) maakte eind maart bekend dat het $ 270 miljoen (224 miljoen euro) had opgehaald en zijn rivaal Mizuho zou volgens de Japanse pers een verlies van $ 90 miljoen (77 miljoen euro) kunnen lijden.

etb / clp / els

READ  Een procedure om laagbetaalden een CAF-bonus te laten ontvangen