Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het anti-inflatiekwartaal is verlengd tot eind 2023, kondigde Bruno Le Maire aan

Het anti-inflatiekwartaal is verlengd tot eind 2023, kondigde Bruno Le Maire aan

De grote retailers in Frankrijk zijn overeengekomen om de anti-inflatiemaatregelen te verlengen tot het einde van het jaar, kondigde Bruno Le Maire maandag aan, die ook dreigde de namen van grote industriële groepen openbaar te maken en weigerde opnieuw over hun prijzen te onderhandelen.

Grote distributeurs kwamen in maart op verzoek van de regering overeen om hun marges gedurende drie maanden te verlagen op een selectie van producten naar keuze om de stijgende prijzen van alledaagse consumptiegoederen in toom te houden. Deze overeenkomst zou medio juni aflopen.

“Ik groet de distributeurs die allemaal hebben ingestemd met het verlengen van het anti-inflatoire kwartaalwerk tot eind 2023, dat op 15 juni zou eindigen”, zei de minister van Economie van France 5 na een ontmoeting vanmiddag. Met de leiders van deze merken.

Onderhandelingen over lagere prijzen gaan niet snel genoeg. Veel agrovoedingsproducenten spelen om tijd te winnen.
Als ze dat eind juni niet doen, zal ik een lijst posten van alle mensen die het spel niet spelen. #Dit ben jij pic.twitter.com/ZEAMbXAl9K

Bruno LeMaire 5 juni 2023

Aan de andere kant hekelde Bruno Le Maire het gedrag van de grote bedrijven in de agrovoedingssector, die volgens hem terughoudend zijn om opnieuw over hun prijzen te onderhandelen wanneer de situatie op hun kosten is gekalmeerd.

“Ik ben niet dom”

“Sommige multinationale industriële bedrijven spelen om tijd te winnen, en ik ben niet dom”, zei hij. “Zij zijn vastbesloten, de 75 grootste agrovoedingsproducenten, om handelsbesprekingen te heropenen. Tot nu toe zijn er twee of drie die dat hebben gedaan, een handjevol.”

READ  British Airways schrapt 10.000 vluchten na beperkingen op Heathrow Airport

De minister van Economische Zaken zei dat hij “in de komende dagen” distributeurs en agrovoedingsproducenten zou samenbrengen om hen te dwingen de handelsbesprekingen te heropenen.

“Als ze dat niet doen, zal ik voor eind juni een lijst publiceren van alle landbouwbedrijven die het spel hebben gespeeld en een lijst (van) degenen die hebben geweigerd terug te keren naar de onderhandelingstafel en dat niet wilden. De detailhandelsprijzen dalen terwijl de groothandelsprijzen dalen.De lijst zal eind juni worden gepubliceerd, zei hij, waarbij hij opnieuw dreigde zijn “belastinginstrument” te gebruiken om terug te vorderen wat hij in mei had beschreven als “onnodige marges”.

De eenjaarsinflatie vertraagde in mei tot 5,1% in Frankrijk, tegen 5,9% in april. De voedselprijzen bleven echter stijgen en stegen de afgelopen maand met 14,1% over een jaar, volgens tussentijdse gegevens van INSEE, na +15% in april.