Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Amerikaanse laboratorium beweert een “historische doorbraak” te hebben gemaakt in kernfusie

Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021 om 22:26

Een Amerikaans openbaar laboratorium verwelkomde dinsdag een “historische doorbraak” nadat kernfusie meer energie produceerde dan ooit tevoren, wat de opwinding van veel wetenschappers over de hele wereld opwekte.

Het experiment, uitgevoerd op 8 augustus in de National Ignition Facility (NIF) in Californië, werd “mogelijk gemaakt door laserlicht” van ten minste 192 “op een loodgroot doelwit” te richten voor de jacht, legt een persbericht uit.

Dit had het effect van “het produceren van een hotspot met een haardiameter, die meer dan 10 biljard watt genereert door te smelten, gedurende een periode van 100 biljoenste van een seconde”.

Dit is acht keer meer vermogen dan tijdens de laatste proeven in het voorjaar.

Voorstanders van kernfusie denken aan de energie van morgen, vooral omdat die weinig afval en geen broeikasgassen oplevert.

Het verschilt van splijting, een technologie die momenteel wordt gebruikt in kerncentrales, die erin bestaat de bindingen van zware atoomkernen te verbreken om energie terug te winnen.

Fusie is het omgekeerde proces: we ‘trouwen’ met twee lichte atoomkernen om een ​​zware kern te creëren. In dit geval zijn er twee isotopen (atomaire varianten) van waterstof, waaruit helium ontstaat.

Dit is het proces dat werkt in sterren, inclusief onze zon.

“Deze doorbraak brengt de onderzoekers heel dicht bij de ontstekingsdrempel”, aldus het persbericht, het moment waarop de geproduceerde energie hoger is dan de energie die de reactie veroorzaakte.

Er zijn al voorbereidingen aan de gang om dit experiment, dat “enkele maanden” zal duren, te reproduceren, meldt het persbericht, waarin staat dat gedetailleerde gegevens in een wetenschappelijk tijdschrift zullen worden gepubliceerd.

READ  E3 2021: The Elder Scrolls Online voor de volgende generatie!

“Deze bevinding is een historische doorbraak voor onderzoek naar zelfopsluiting”, zegt Kim Bodell, directeur van het Lawrence Livermore National Laboratory, waarop het National Institute of Migration vertrouwt.

“De NMI-teams hebben buitengewoon werk verricht”, zegt professor Stephen Rose, mededirecteur van het Centre for Research in this Area aan het Imperial College London. “Dit is de belangrijkste vooruitgang in traagheidsfusie sinds de start in 1972.”

“Het omzetten van dit concept in een bron van hernieuwbare elektrische energie zal waarschijnlijk een langdurig proces zijn en zal gepaard gaan met het overwinnen van belangrijke technische uitdagingen”, zegt Jeremy Chittenden, mededirecteur van hetzelfde centrum in Londen.

In Frankrijk heeft het internationale Iter-project ook tot doel de energieproductie uit waterstoffusie te beheersen. De reactorassemblage begon een jaar geleden in Bouches-du-Rhone.