Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hassan Sheikh Mahmoud werd in de derde ronde tot president gekozen

Geplaatst in: Gewijzigd :

Hassan Sheikh Mahmoud is op zondag 15 mei gekozen tot president van Somalië, na een marathonstemming in de derde stemronde. Hij leidde het land van 2012 tot 2017. Hij nam het op tegen de vertrekkende president Mohamed Abdullahi Mohamed, zegt Farmajo.

Ambtenaren van het Parlement telden meer dan 165 stemmen van de 329 voor de voormalige president Mahmoud. Vijf keer na zijn vertrek terug naar het presidentschap na deze overwinning op de vertrekkende president. Dit is wraak voor Hassan Sheikh Mahmoud en voor het eerst in de Somalische politieke geschiedenis, benadrukt onze regionale correspondent, Florence Morris.

Geen enkele president heeft ooit een tweede termijn gediend in Somalië. Zelfs als de stemming van het land afhangt van de dynamiek van complexe allianties. Veel analisten voorspelden dat Somalische parlementariërs, gezien de crisis die het land door elkaar schudt, liever een bekende figuur zouden kiezen dan een nieuw gezicht.


Hassan Sheikh Mahmoud was de afgelopen maanden zeer aanwezig op het politieke toneel en speelde een belangrijke rol in het verzet tegen de vertrekkende president. Een van zijn belangrijkste campagnebeloftes was het herstellen van de betrekkingen tussen de Somalische federale regering en de lidstaten. Onder Farmajo waren deze relaties vaak zo tegenstrijdig dat ze de goede werking van het land en zelfs de presidentsverkiezingen in de weg stonden.

Hassan Sheikh Mahmoud’s eerste ambtstermijn werd gekenmerkt door een aantal vorderingen op het gebied van veiligheid tegen de jeugd. Het opnieuw oppakken van deze strijd is echter een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de nieuwe president te maken zal krijgen. Als teken van deze fragiele context werd zondagmiddag mortiervuur ​​gehoord in de buurt van de luchthaven van Mogadishu, waar gestemd wordt.

Farmajo-geschil na verlenging van zijn mandaat

De ambtstermijn van Farmajo liep af in februari 2021, zonder overeenstemming met de regionale leiders over de organisatie van nieuwe verkiezingen. Zijn ambtstermijn werd in april 2021 door parlementsleden met twee jaar verlengd Het uitbreken van de gevechten in Mogadishuter herdenking van de decennia van burgeroorlog die het land na 1991 verzwolgen. De afgelopen maanden werden ook gekenmerkt door een groeiende rivaliteit tussen Farmajo en zijn premier, Mehmet Hussein Roble, die had verzocht om de organisatie van verkiezingen.

Lees ook: Een persoonlijke foto van de nieuwe president tijdens zijn verkiezing in 2012

READ  Wereldwijde pandemie-update