Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Grote witte haai in de haven van A Coruña: een zeldzame gebeurtenis die wetenschappers verbijstert

Adrian en Jose Maria ontmoetten de ogen van een lange blanke man. En ze zullen het niet vergeten. Het was geen cinema, zoals sommigen hen ervan beschuldigden. grote witte haai ongeveer vijf meter Het werd gespot in Ponta Langostera, de haven van A Coruña, in het westen van Spanje, afgelopen woensdag. Wat sommigen beschreven als nepnieuws was dat niet, en zeilers die het ‘beest’ zagen, leverden talloze foto’s en video’s om hun goede wil te tonen, aangezien het nieuws onwaarschijnlijk leek. Het zeeroofdier graast even op hun boot voordat ze snel de afgrond vinden.

“Ik ben geen bioloog en ben er niet om over soorten te discussiëren, maar ik ben de auteur van de video en afbeeldingen (…). Ik garandeer de geloofwaardigheid van de foto’s van mijn collega’s. Het is geen montage ondanks wat de trollen en zieners zeggen’, zei een Grote Witte Wachter.

De haai verdween al snel onder water maar de bliksempassage bleef niet onopgemerkt. Dit werd bevestigd door de havenautoriteiten van A Coruña en de lokale pers volgde al snel. De autoriteiten hebben ook de Commissie voor de studie van zeezoogdieren (CEMMA) op de hoogte gebracht van deze onverwachte ontmoeting. De haaiensoort in kwestie werd ongetwijfeld snel geïdentificeerd, maar de aanwezigheid ervan in het gebied en zelfs in een haven roept vragen op bij de wetenschappelijke gemeenschap.

READ  Tegen muggenbeten heeft de witte kleur van je kleding de voorkeur boven rood of zwart

In feite is het spotten van grote witte haaien in de Europese wateren van de noordoostelijke Atlantische Oceaan uiterst zeldzaam, verzekert Nicolas Ziani. “Het is uiterst zeldzaam en er zijn geen gevestigde verzamelingen van witte haaien. Dit zijn zeer incidentele waarnemingen, het is vrij ongebruikelijk voor de soort.” Verklaringen van de wetenschappelijk directeur van de Phocaean Group for the Study of Sharks (Marseille).

“Het gebied is niet van groot belang voor de soort”

Het is zelfs uitzonderlijk, als men afgaat op de aantallen soortenwaarnemingen in dit zeegebied. De eerste “rapporten” dateren uit de 16e eeuw, terwijl de laatste “rapporten”, in Frankrijk, in het bijzonder in het gebied van de Golf van Biskaje, dateren uit 1977, volgens het boek van Alessandro de Maddalena en Anne les Revellart “The Great White Shark on the French Coast: Notes” And pick up “(2008). “In totaal vertegenwoordigt dit niet eens de scores van geregistreerde voorvallen … terwijl tussen 1860 en 2016 de Er zijn 773 witte haaien gevonden in de Middellandse Zee. Het lijkt erop dat het gebied niet van groot belang is voor de soort” en daarom analyseert onze haaienspecialist.

Dus waar komt dit beest van meer dan 5 meter lang vandaan? Niemand is in staat om een ​​definitief antwoord te geven. Enige zekerheid, dit monster niet Nokomi, het zeemonster dat de krantenkoppen haalde Een paar maanden geleden stak ik de Atlantische Oceaan over vanaf de kust van Noord-Amerika, waar gedurende enkele jaren een prachtige gemeenschap van “Great Whites” een toevluchtsoord vond. De laatste was eindelijk teruggekeerd na een paar weken van zijn solo-oversteek.

READ  Ademhaling beïnvloedt hersenactiviteit

De grote witte haai leeft meestal in ondiepe wateren, maar kan tot een diepte van 1200 meter duiken. Ze worden vaak gevonden in de buurt van zandige of rotsachtige kusten. Dus voor Nicolas Ziani moeten verschillende hypothesen in aanmerking worden genomen om deze uiterst zeldzame aanwezigheid in de haven te verklaren.

Het eerste element: de opwarming van de aarde. “Het kan zelfs het gedrag van grote witte haaien beïnvloeden. De gebruikelijke prooi, de beluga tonijn, bonito, migreert steeds meer naar de polen. De jachtgewoonten van deze roofdieren worden dan verstoord, legt de wetenschapper uit.

Verward grote blanke man?

Deze haai kan ook “verward” zijn. Verzuring van de oceaan door opwarming beïnvloedt het zintuiglijke gedrag van haaien. Onze onderzoeker herinnert zich dat “hun reukorganen net zo worden beïnvloed door klimaatverandering als hun elektrisch gevoelige organen, dat wil zeggen, wat hen in staat stelt om door de diepe oceaan te navigeren.”

Maar de meest waarschijnlijke hypothese is realistischer. Deze grote witte kwam gewoon om te foerageren in een vrij groot zeegebied dat de afgelopen jaren een wildgroei heeft gezien van soorten zoals zeeschildpadden en andere pelagische vissen, met name voor het proeven van witte haaien. “De grote witte haai nadert de havens op zoek naar voedsel. Hij is opportunistisch. Hij jaagt onder meer op teruggooi. Er wordt daar een microkosmos gebouwd en het is een haaientank”, voegt Nicolas Ziani toe.

Maar er is weinig kans op een invasie door blanke ouderlingen, zoals “Les Dents de la Mer”. “Dit exemplaar maakt een uitstapje, er is geen enkele vorm van agressie”, definieert de haaienliefhebber. Integendeel, de grote witte is een bedreigde diersoort, het slachtoffer van uitgebreide jacht in de afgelopen 50 jaar.

READ  Een nieuwe studie analyseert hun menopauze om de menselijke seksualiteit beter te begrijpen