Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groot aantal doden gevreesd in Florida

Groot aantal doden gevreesd in Florida

Vernietigde steden, miljoenen mensen zonder elektriciteit maar vooral menselijke verliezen die “aanzienlijk” kunnen zijn: Florida Hij was net donderdag begonnen om te evalueren Ernstige schade veroorzaakt door orkaan Ian. Met beelden van straten die uitgroeien tot kanalen van troebel water, van boten die op de grond liggen als eenvoudig speelgoed, van vernielde huizen, meldt de laatste balans van Florida ten minste 12 doden. Maar het zal waarschijnlijk veel zwaarder zijn dan dat.

Op donderdagochtend noemde de burgemeester van Lee County een cijfer dat “honderden doden” zou kunnen zijn, aangezien duizenden mensen vastzaten door overstromingen, terwijl Ian iets verder naar het zuiden aan land kwam. Maar de functionaris trok later zijn verklaringen in en merkte op dat hij geen exacte cijfers had. Tijdens dergelijke natuurrampen zijn de eerste beoordelingen vaak moeilijk, met veel mensen vermist en communicatie moeilijk.

Mogelijk ‘de dodelijkste orkaan in de geschiedenis van Florida’

Ian’s classificatie werd gedegradeerd tot een tropische storm nadat deze over land was gepasseerd, en Ian kreeg opnieuw een boost tot het punt dat hij opnieuw werd geclassificeerd als een orkaan door het National Hurricane Centre (NHC). Ian ging donderdagmiddag laat naar North Carolina, South Carolina en Georgia.

“Dit is misschien wel de dodelijkste orkaan in de geschiedenis van Florida”, zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een bezoek aan de kantoren van het federale agentschap dat natuurrampen bestrijdt. Hij voegde eraan toe: “De cijfers (…) zijn nog niet duidelijk, maar we ontvangen de eerste berichten over menselijke verliezen die groot kunnen zijn”, en benadrukte dat hij zo snel mogelijk naar de zuidelijke staat wil gaan. Amerikaans grondgebied in Puerto Rico, een eiland dat onlangs is verwoest door de orkaan Fiona.

READ  In het licht van het epidemische herstel roepen hoge autoriteiten op tot de implementatie van een nieuwe boosterdosis

Meer dan 2 miljoen mensen zitten zonder elektriciteit

Op een persconferentie donderdagavond zei de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, dat hij verschillende doden verwachtte. De officieel verkozene gaf echter geen voorlopig cijfer, maar wachtte liever op de bevestiging van de resultaten “in de komende paar dagen”. zei de gouverneur ook.

Ian kwam woensdagmiddag aan land als een orkaan van categorie 4 (magnitude 5) in het zuidwesten van Florida, voordat hij door de staat bleef volgen, met sterke wind en stortregens.

Volgens de gespecialiseerde PowerOutage-website zaten donderdagavond ruim 2,3 miljoen woningen of bedrijven zonder stroom, op een totaal van 11 miljoen.