Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Griekse verbinding met Roland-Garros

Maria Sakkari en Stefanos Tsitsipas: Grieks tennis heeft twee vertegenwoordigers geplaatst in de halve finales van Roland Garros. De eerste in zijn soort in dit land waar tennis niet de koning is. Maar ter gelegenheid van het kampioenschap van Parijs worden in Griekenland steeds meer wedstrijden bekeken.

Grieks tennis is effectief. Het zijn slechts twee van de 200 beste spelers ter wereld op de ATP- en WTA-ranglijst: Maria Sakkari en Stefanos Tsitsipas, beide in de halve finale van het Roland Garros-toernooi. ‘Het is een mooie tijd voor Grieks tennis’ Eng huilde op een persconferentie na haar overwinning in de kwartfinale op titelverdediger Iga Sweetek.

‘Van jongs af aan waren we heel close’

Het is voor het eerst dat de Grieken twee vertegenwoordigers hebben in de halve finales. Een land dat vaak spelers van Griekse afkomst in de ring ziet schitteren. Pete Sampras, 14 Grand Slam-titels, of Nick Kyrgios, Tanassi Kokinakis, om nog maar te zwijgen van de hoog aangeschreven Cypriotische buurman Marcos Baghdatis en zijn volgeling in Griekenland. Dit keer is het de Griekse vlag die oplicht.

Stefanos Tsitsipas, dat is geen verrassing, want de nummer 5 van de wereld speelt al sinds de start van het seizoen goed. Halve finale Australian Open, titel in Monte Carlo, finale in Barcelona. Voor Maria Scari is dit de eerste keer dat ze het niet beter deed dan de ronde van 16 in een groot toernooi, waar ze uiteindelijk naar uitkeek.

“Iedereen vertelde me dat het eraan zat te komen, en ze hadden toch gelijk. Ik was ongeduldig, ik zei tegen ze: wanneer? Wanneer? Eigenlijk gebeurde het deze week, dus ik ben blij dat ik dat gedaan heb.”

Beiden werden geboren in Athene, Sakkari in 1995, Tsitsipas in 1998. Een ander gemeenschappelijk punt is dat families geworteld zijn in tennis en moeders die oud-spelers zijn. Angelique Kanelopoulo, moeder van Maria Saccari op de 43e plaats in de wereld, en Julia Apostoli, moeder van Tsitsipas, wonnen met name Monte Carlo Juniors in 1981. “Met Stefanos zijn we heel close, we kennen elkaar al van kinds af aan, legt de valkenier uit. “Ik zie hem hier elke dag. We eten met de teams naast elkaar en ik ben erg blij voor hem en zijn familie.”

READ  "Ik ben op de goede weg om terug te zijn, het wordt een geweldige comeback"

“De kinderen willen Federer zijn, nu willen ze Stefanos zijn”

Sommige sites spraken zelfs over een intieme relatie tussen de twee. “Het zijn goede vrienden, mensen hebben over een stel gepraat, maar nee, ze hebben geen relatie, ze kunnen het heel goed met elkaar vinden”, vertelt Vicki Gorgato, Griekse journalist bij sdna.gr.. Stefanos vertelde me die dag dat hij naar de wedstrijden van Maria keek, en Maria vertelde me dat ze hetzelfde deed met Stefanos.”

In Griekenland zijn de optredens van Sakkari en Tsitsipas erg populair in deze editie. De Griekse journalist legt uit dat “Roland Garros de enige Grand Slam is die wordt uitgezonden op een openbare zender in Griekenland, dus iedereen kijkt, iedereen kijkt naar de resultaten, het is geweldig nieuws daar.”

Ook al is tennis in het land verre van de nummer één sport. “Voetbal is verreweg het belangrijkste, er is basketbal waar de resultaten erg goed waren en dan is er tennis, dankzij Stefanos en nu, dankzij Maria, denk ik dat tennis op de derde plaats komt. Vroeger in Griekenland, toen de kinderen tennissen, wilden ze om Federer te zijn, nu willen ze dat. Ze worden Stefanos!”

dronken De Tsitsipas geassocieerd met de Olympische Spelen in Tokio

En wanneer de vraag wordt gesteld op een persconferentie, antwoordt Maria Scari met een glimlach: “Voorlopig bestaat het! Het is nu misschien wel de grootste sport van de dag. Het voetbalseizoen is voorbij, basketbal is voorbij en tennis is in het spotlicht!”

Deze donderdag speelt Maria Sakkari haar eerste Grand Slam-halve finale tegen Barbora Krezhikova, waarna ze het vrijdag opneemt tegen Stefanos Tsitsipas Alexander Zverev. “Het wordt geweldig, het is trouwens al een evenement, iedereen gaat kijken en als een of beide het kampioenschap winnen, zullen er veel mensen zijn om ze weer te verwelkomen”, besloot Vicki Gorgato.

READ  De Fransman Victor Lavaye wint de achtste etappe van de gyrosrace

Zomer 2021 wanneer Sakari en Tsitsipas elkaar nooit zullen verlaten. Ze zullen tijdens de Olympische Spelen in Tokio zelfs gemengd dubbel spelen om het Griekse tennis een boost te geven.