Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gigantische zwarte gaten kunnen sterrenstelsels doden!

Gigantische zwarte gaten kunnen sterrenstelsels doden!

We vermoedden dit al een tijdje, gezien de enorme energie die superzware zwarte gaten vrijgeven als ze quasars worden en schijnen als honderden miljarden sterren. Deze energie kan moleculair gas in grote hoeveelheden uitstoten, waardoor sterren zich in de melkweg kunnen vormen en dit dus wordt onderdrukt, waardoor het sterft en de sterren sterven zonder te worden vervangen door nieuwe.

Sindsdien zijn tientallen jaren verstreken Astronomie wetenschappersAstronomie wetenschappers Merk op dat sommige sterrenstelsels bijna leeg zijn wolkenwolken Van moleculaire en stoffige gassen betekent dit specifiek dat er reservoirs aanwezig zijn Stort inStort in Gravity Star-kwekerijen. Theoretici proberen te begrijpen wat deze sterrenstelsels zou hebben ‘gedood’, en sommigen hebben, ondersteund door berekeningen en observaties, het idee naar voren gebracht dat de boosdoeners de sterrenstelsels moeten zijn. Superzware zwarte gatenSuperzware zwarte gaten Het bevat een miljoen tot enkele miljarden maal de massa van de zon waarvan we nu weten dat deze zich waarschijnlijk in de kern van alle grote sterrenstelsels bevindt.

Wanneer deze zwarte gaten worden gevoed door grote stromen materie die er om wat voor reden dan ook op vallen, of door filamenten van koude donkere materie of door samensmelting met een sterrenstelsel na een botsing, wordt de materie sterk verhit om iets te vormen dat lijkt op donkere materie. Accumulatie schijfAccumulatie schijf Over gigantische zwarte gaten, die ook in een baan om de aarde draaien. We krijgen plasma en materiestralen, evenals een stralingsstroom drukdruk Het is bestand tegen vallende stromen moleculaire materie richting het zwarte gat. De straling is zo intens dat we miljarden kilometers verderop duidelijk zichtbare kosmische bakens zien.LichtjaarLichtjaar Ze stralen uit als alle sterren van één groot sterrenstelsel: de quasars.

READ  Hier leest u hoe u ermee om kunt gaan!

En dit is het idee: StralingsdrukStralingsdruk Het kan heel belangrijk zijn, zoals flow ZonnewindZonnewind Op de staart van A KomeetKomeetZe stoten moleculair gas uit het interstellaire medium naar sterrenstelsels daarbuiten. Ze merken dan dat ze verstoken zijn van materialen die kunnen worden gebruikt om nieuwe sterren te laten ontstaan ​​en dat sterrenstelsels ‘sterven’, tenzij ze worden aangevuld met gas. Dit is een verder bewijs van het bestaan ​​van dit fenomeen door een team van onderzoekers onder leiding van assistent-professor Dragan Salak (Hokkaido Universiteit), assistent-professor Takuya Hashimoto (Universiteit van Tsukuba) en professor Akio Inoue (Waseda Universiteit).

Eerste bewijs van de onderdrukking van stervorming als gevolg van quasars in het vroege heelal

Persbericht van de Universiteit van Hokkaido bij de publicatie van het werk van het team in Astrofysisch tijdschrift (Het artikel over dit onderwerp is gratis beschikbaar op arXiv) totdat hij uitlegt dat ” Eerste bewijs voor de onderdrukking van stervorming veroorzaakt door de stroom van moleculair gas in een gaststelsel QuasarQuasar in'wezenwezen Primitief “. Verkregen via het beroemde netwerk RadiotelescopenRadiotelescopen Telefoons fungeren als een gigantisch pijninstrument (Atacama grote millimeter/submillimeter-array) in Chili, door een zorgvuldige studie van een sterrenstelsel met daarin een quasar genaamd J2054-0005.

Dragan Salak Leg dat uit” Theoretisch werk suggereert dat de uitstroom van moleculair gas vanaf jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de vorming en evolutie van sterrenstelsels, omdat ze de vorming van sterren kunnen reguleren. Quasars zijn met name energiebronnen, dus we verwachtten dat ze een krachtige uitstroom zouden kunnen genereren “.

READ  Covid: Op weg naar een antiviraal wonder? De Belgen ontdekken het proces dat infectie voorkomt

Zijn collega Hashimoto specificeert dat “ J2054-0005 is een van de helderste quasars in het verre heelal, dus besloten we ons op dit object te richten als een uitstekende kandidaat om het te bestuderen. Maar alleen Alma was gevoelig en… FrequentiebereikFrequentiebereik Genoeg om de moleculaire stroom te detecteren die aanleiding gaf tot de quasars die in het verre vroege heelal werden waargenomen.

In hetzelfde persbericht van de Hokkaido Universiteit onthult Dragan Salak de methode die hij gebruikt AstrofysiciAstrofysici Om hun doel te bereiken: Het uitgaande moleculaire gas (OH) werd ontdekt door AbsorptieAbsorptie. Dit betekent dat we geen microgolfstraling hebben waargenomen die rechtstreeks uit de ruimte komt MoleculenMoleculen Oh; In plaats daarvan hebben we straling waargenomen die afkomstig was van de heldere quasar – en absorptie betekent dat de OH-moleculen een deel van de straling van de quasar absorbeerden. Het was dus alsof je de aanwezigheid van een gas detecteerde door de ‘schaduw’ te zien die het voor een lichtbron werpt “.

Wist je dat ?

In 1963, Martijn Schmidt John Beverly Oak werd in de krant gepubliceerd natuur De resultaten van de observaties die ze met name met de steganografietechniek deden. Ze probeerden de optische tegenhanger te identificeren van een krachtige radiobron die een paar jaar eerder door een andere astronoom was ontdekt: Alan Sandage. De bron heette 3C 273, wat betekent dat het 273 wasH Onderwerp van de derde Cambridge-catalogus met radiobronnen.

Het artikel van Schmidt en Aoki was een donderslag bij heldere hemel in de astrofysica en kosmologie. Spectroscopische analyse van de ster die ze in het zichtbare gebied hebben geïdentificeerd Maagd sterrenbeeld De gedetecteerde waterstofemissielijnen verschoven sterk naar rood. Dit betekent dat wat als een ster leek zich buiten de Melkweg bevond, maar vooral op kosmische afstand. Om vanaf een afstand waargenomen te kunnen worden, moet het object ongelooflijk helder zijn.

READ  "We schrijven geschiedenis": dit is de overeenkomst die op COP15 is overeengekomen om de planeet te beschermen

Deze ontdekking A De radiobron is bijna uitstekendA Quasar Volgens de naam die in 1964 werd voorgesteld door een astrofysicus van Chinese afkomst Hong Yi QiuHij toonde aan dat het universum in het verleden anders was en daarom evolueerde. Dit was niet mogelijk binnen het standaard kosmologische tijdsmodel volgens hetwelk het universum, hoewel uitdijend, onveranderd zou moeten lijken voor al zijn waarnemers, ongeacht hun locatie in de tijd. Aan de andere kant was het bestaan ​​van 3C 273 volledig in overeenstemming met de theorie de grote explosieOmdat dit voorspelde dat als we objecten op voldoende grote afstand zouden observeren, we verder terug zouden gaan in het verleden en de geschiedenis van het zich ontwikkelende universum. Het was dus logisch dat we op miljarden lichtjaren afstand een heelal konden waarnemen dat er anders uitzag dan enkele tientallen miljoenen jaren geleden, en dus in een omgeving dicht bij de Melkweg.

We weten nu dat quasar 3C 273 zich op 2,44 miljard lichtjaar afstand bevindt in een gigantisch elliptisch sterrenstelsel.