Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit een onderzoek is gebleken dat één op de tien vroeggeboorten verband houdt met de blootstelling van zwangere vrouwen aan ftalaten

Uit een onderzoek is gebleken dat één op de tien vroeggeboorten verband houdt met de blootstelling van zwangere vrouwen aan ftalaten

Deze chemicaliën, hormoonontregelaars en metabolische verstoorders, zijn te vinden in kunststoffen, cosmetica en verven.

gepubliceerd


Leestijd: 1 minuut

Volgens een studie gepubliceerd in "Lancet Planetaire Gezondheid" Op 7 februari 2024 had de 10% van de vrouwen met de hoogste ftalaatniveaus een 50% verhoogd risico op vroeggeboorte.  (Illustratie) (Clarice Galois/Hans Lukas/AFP)

Wetenschappers analyseerden het gehalte aan ftalaten in de urine van meer dan 5.000 zwangere vrouwen in de Verenigde Staten. Het resultaat: één op de tien vroeggeboorte in de Verenigde Staten houdt verband met de blootstelling van de moeder aan deze chemicaliën, blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat op woensdag 7 februari werd gepubliceerd. in Lancet Planetaire Gezondheid. Ftalaten komen voor in kunststoffen, cosmetica en verven.

Deze chemicaliën, hormoonontregelaars en metabolische verstoorders, “Het kan de bevalling en vroeggeboorte bespoedigen.”De hoofdauteur van het onderzoek, Leonardo Trasandi (New York University), vertelde AFP. Volgens deze analyses had de 10% van de vrouwen met de hoogste ftalaatniveaus een 50% verhoogd risico op vroeggeboorte (gedefinieerd als een zwangerschap van minder dan 37 weken) vergeleken met de 10% met de laagste niveaus.

Omdat vroeggeboorte tot gezondheidsproblemen kan leiden, schatten de onderzoekers ook de medische en sociale kosten van vroeggeboorte in verband met ftalaten, waarbij ze een bereik van $1,6 miljard tot $8,1 miljard aanhaalden. Als het onderzoek in de Verenigde Staten zou worden uitgevoerd, redeneerde Leonardo Trasande dat, gezien de alomtegenwoordige aanwezigheid van ftalaten, 5 tot 10% van de vroeggeboorte in de meeste andere landen in verband zou kunnen worden gebracht met deze chemicaliën.