Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Grote ontdekking: wat zijn de ‘obelisken’ van deze mysterieuze virussen die in het menselijk lichaam zijn geïdentificeerd?

Grote ontdekking: wat zijn de ‘obelisken’ van deze mysterieuze virussen die in het menselijk lichaam zijn geïdentificeerd?

Er is een nieuw type virale entiteit geïdentificeerd die gedijt in bacteriën in de mond en darmen, en die een impact kunnen hebben op onze gezondheid.

Een ontdekking die in de biologie als belangrijk wordt beschouwd. Een onderzoeksteam van de Stanford Universiteit in San Francisco, VS, heeft voorheen onbekende virale entiteiten in de menselijke mond en darmen geïdentificeerd.

Werk gerelateerd aan deze ontdekking is het onderwerp geweest van eerdere publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift PuurCiv op 20 januari, maar het is al het onderwerp van de aandacht van de wetenschappelijke wereld geworden. En niet voor niets kunnen deze kleine ‘virussen’ gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Wat zijn dit soort virale virussen?

Deze entiteit, die bestaat uit ribonucleïnezuur (RNA), werd door wetenschappers ‘de obelisk’ genoemd. Het gebruikt bacteriën die in de mond of darmen van mensen aanwezig zijn als gastheer, zodat het kan leven en zich kan ontwikkelen.

Hun namen zijn gekozen omdat ze lijken op dun stokbrood, zoals we al zeiden wetenschap. Volgens onderzoekers is het aanwezig in ruim de helft van de monsters uit de mond en in 7% van de darmen.

Daarom zijn ze overvloedig en talrijk in het menselijk lichaam, en kunnen ze een effect hebben – schadelijk of heilzaam, dit is nog niet vastgesteld – op ons lichaam en onze gezondheid.

Wat echt interessant kan zijn aan deze entiteiten is dat ze complexer zijn dan eenvoudige virusachtige organismen. Zonder in te gaan op de wetenschappelijke complexiteit: viroïden zijn virale deeltjes bestaande uit eenvoudig RNA die gastheercellen infecteren en zo ziekten kunnen veroorzaken. Het is bekend dat het planten aantast.

READ  Ontdek waarom de ziekte van Alzheimer zich in de hersenen ontwikkelt

Maar deze virussen zijn completer. “Ze vormen een klasse van diverse RNA's die zijn gekoloniseerd en niet zijn waargenomen in het menselijke en mondiale microbioom. Ze zijn anders dan alle andere bekende entiteiten.”De onderzoekers leggen het uit in hun onderzoek.

“We ontdekten dat de obelisken hun eigen afzonderlijke evolutionaire groep vormen, zonder detecteerbare sequentie of structurele gelijkenis met bekende biologische agentia.”

Er zijn al 29.959 obelisken geïdentificeerd

De onderzoekers konden 29.959 obelisken identificeren. Het is bijzonder verrassend dat dit soort virussen nog niet eerder zijn geïdentificeerd. Deze studie heeft een golf van belangstelling in de wetenschappelijke wereld gewekt en zal in de toekomst tot verder onderzoek leiden.