Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gezondheid. Hoe Covid-19 ervoor zorgde dat twee virale griepstammen ‘verdwenen’

Heeft Covid-19 de griep gedood? Niet helemaal… maar verschillende soorten zijn van de radar verdwenen. En het is misschien helemaal verdwenen, volgens de meest optimistische mensen.

Veel verschillende virussen

Deze twee stammen worden gewoonlijk jaar na jaar opgevolgd door epidemiologen. Maar sinds het begin van de Covid-19-pandemie hebben we niets meer van hen gehoord.

Sinds maart 2020, STAT magazine vertelt ons, worden twee stammen van het A/H3N2-virus en de B/Yamagata-lijn niet meer gedetecteerd. Zijn ze uitgeschakeld vanwege geen actief verkeer of net buiten de radars? Over het algemeen is er veel hoop, maar voorzichtigheid blijft geboden:

Ik denk dat de kans groot is dat het H3N2-virus zal verdwijnen. Maar de wereld is groot…

Trevor Bedford, Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle

Dat niemand het heeft gezien, betekent niet dat het B/Yamagata-virus verdwenen is, toch? Maar in werkelijkheid zag hij de verdwenen

Florian Kramer, Icahn School of Medicine, Mount Sinai in New York

Geweldige remmen op de verspreiding van virussen

Richard Wiebe, die bij de Wereldgezondheidsorganisatie verantwoordelijk is voor studies naar de omgeving van griep bij dieren en vogels, is van mening dat de diversiteit van deze circulerende virussen al aanzienlijk is afgenomen, maar ze zijn nog niet helemaal verdwenen.

waarom? De Covid-19-pandemie zal er veel mee te maken hebben: back-to-back gevallen, verminderde internationale handel, maskers, handen wassen en fysieke afstand vertraagden niet alleen de verspreiding van Cov-2.

Maar zonder een menselijke “gastheer” te infecteren, verdwijnen virussen: in tegenstelling tot bacteriën kunnen ze niet alleen overleven.

Seizoensgriep is nog ver verwijderd van de verschrikkelijke tol van Covid-19 (650.000 doden per jaar door griep en blijkbaar meer dan 3 miljoen gevallen van Covid).

READ  Deze gigantische krokodil had een dinosaurus ingeslikt voordat hij versteend raakte

Een universeel vaccin in het verschiet?

De aard van influenzavirussen heeft tot dusver de ontwikkeling van een universeel vaccin tegen alle stammen verhinderd. Maar als enkele van de meest voorkomende zijn verdwenen, is de uitdaging misschien beter haalbaar.

Tijdens het seizoen – afgekort door Covid-19 – 2019/2020 heeft de griep in Frankrijk 4.000 mensen het leven gekost, vergeleken met een gemiddelde van 6 tot 10.000 in andere jaren.

Wanneer vaccinatie het belangrijkst is, vermindert het het sterftecijfer door griep aanzienlijk. Maar volgens de gezondheidsautoriteiten is de vaccinatiedekking elk jaar erg laag. En dit ondanks de gratis vaccinatie van mensen die risico lopen.

Vanwege de veelheid aan virale soorten, subtypen en stammen is griepvaccinatie elk jaar noodzakelijk: het vaccin dat tegen een van hen wordt geproduceerd, is niet of onvoldoende effectief tegen een ander type virus.