Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gevangen door stijgende prijzen, staat de Silicon Valley-bank op scherp

Gevangen door stijgende prijzen, staat de Silicon Valley-bank op scherp

Begin van de Amerikaanse bankenpaniek: wegens een gebrek aan liquiditeit werd de Californische durfkapitaalfinancieringsmaatschappij Silicon Valley Bank (SVB) gedwongen om snel een deel van haar portefeuille van T-bills en obligaties te liquideren met $ 21 miljard (€ 19,8 miljard). ), het incasseren van een verlies van $ 1,8 miljard en de lancering van een kapitaalverhoging om tot $ 2,25 miljard te besparen.

De aankondiging werd op woensdag 8 maart ’s avonds gedaan en de activiteit van het bedrijf, die de helft van Silicon Valley financiert, stortte de volgende dag op de aandelenmarkt met 60% in. Het verloor nog eens 20% in over-the-counter handel nadat de markten op donderdag waren gesloten.

De besmetting heeft zich verspreid naar andere Wall Street-banken: op donderdag verloren de vier grootste Amerikaanse instellingen – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo en Citi – samen $ 52 miljard aan eigen vermogen, terwijl de KBW-benchmark 7% verloor, de grootste daling sinds juni 2020 midden in de Covid-19 crisis.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven, van enthousiasme tot teleurstelling

Wat is er gebeurd ? Het gaat allemaal terug naar de tijd van de gezondheidscrisis en het nulrentebeleid van de Federal Reserve (Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten). Amerikaanse startups halen dan collectief kapitaal op, in een tijd dat het geld binnenstroomt, en storten dat bij hun bank, de Silicon Valley Bank, waarvan de activa in 2021 zullen verdubbelen. Die herinvesteren ze logischerwijs. in een vrijwel risicovrije omgeving. Activa – Amerikaanse staatsobligaties of obligaties uitgegeven door Amerikaanse openbare instellingen die bijna niets opleveren in deze periode van gratis geld.

READ  Het land maakt een ongekende vastgoedcrisis door

“Misschien hebben we onze Enron gevonden”

Dit is om de risico’s verbonden aan de rente te verwaarlozen: sinds maart 2022 heeft de Fed haar tarieven fors verhoogd – ze zijn nu boven de 4,5%. Logischerwijs daalde de marktwaarde van schatkistcertificaten die door de bank werden aangehouden – wanneer de rente stijgt, kopen exploitanten nieuwe, meer winstgevende effecten en verkopen ze die bijna niets opleveren. Het is niet erg als een bank zijn obligaties tot het einde van de looptijd kan vasthouden en gecompenseerd kan worden, maar een bank in Silicon Valley heeft dat aanbod niet: veel startups, die in tijden van exorbitant geld en financiële schaarste geen kapitaal kunnen ophalen, worden gereduceerd tot branden contant geld dat ze op de bank bewaren en hun geld opeisen.

De noodlottige bank in Silicon Valley, uit angst voor een liquiditeitscrisis, verkocht abrupt haar Treasury-portefeuille met een verlies van 8,5% ($ 1,8 miljard van de 21 miljard), wat veel is voor prijsproducten. Het heeft nog steeds een portefeuille van $ 91 miljard aan obligaties die het van plan was tot het einde van de looptijd aan te houden en die een huidige marktwaarde heeft van slechts $ 76 miljard.

Je hebt nog 50,35% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.