Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gebed om regen, watertekorten en bosbranden… Verschillende landen lijden onder de hitte

Gebed om regen, watertekorten en bosbranden… Verschillende landen lijden onder de hitte

De afgelopen weken hebben extreme temperaturen Azië, van India tot de Filipijnen, geteisterd, met sterfgevallen als gevolg van een zonnesteek en schoolsluitingen tot gevolg. Tientallen miljoenen mensen worden getroffen door de hittegolf en de autoriteiten in veel landen roepen mensen op om thuis te blijven.

Klimaatverandering, veroorzaakt door de antropogene uitstoot van broeikasgassen, verhoogt de intensiteit, duur en frequentie van hittegolven. De Wereld Meteorologische Organisatie merkte op dat Azië, dat sneller opwarmt dan het mondiale gemiddelde, de regio van de planeet is die het zwaarst wordt getroffen door weer-, klimaat- en watergerelateerde rampen, en dat veel landen in de regio getuige zijn geweest van het warmste jaar ooit gemeten in 2023.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Zuidoost-Azië ervaart een intense hittegolf

Vietnam: Tot 44 graden, meer dan honderden hitterecords

Het land was deze maand getuige van drie golven van extreme hitte, volgens gegevens gepubliceerd door het National Center for Hydrometeorological Forecasting op vrijdag 3 mei, toen de temperatuur begin deze week in twee steden de 44 graden bereikte. Dit cijfer is iets lager dan de hoogste temperatuur ooit gemeten in Vietnam, die op 7 mei 2023 44,2 graden bereikte.

In totaal registreerden 102 weerstations recordhoogten in april, en Noord- en Midden-Vietnam werden het zwaarst getroffen door de hittegolf, met temperaturen die gemiddeld 2 tot 4 graden hoger waren dan in dezelfde periode in 2023. Zeven stations registreerden temperaturen van meer dan 43 graden op Dinsdag. .

Het meest dramatische teken van het extreme weer dat Vietnam trof, verscheen in de zuidelijke provincie Dong Nai, waar honderdduizenden vissen in een aquarium stierven. Deze massale sterfgevallen worden toegeschreven aan watertekorten als gevolg van de hittegolf en slecht beheer. Het Vietnam Meteorological Agency verwacht in mei meer hittegolven, met temperaturen die 1,5 tot 2,5 graden hoger zijn dan in voorgaande jaren.

READ  Schapen vormden een cirkel en liepen 17 dagen in cirkels rond (video)

Filippijnen: Gebed om regen

Katholieke bisschoppen in de Filippijnen riepen hun volgelingen op om te bidden voor de terugkeer van regen en lagere temperaturen te midden van de intense hittegolf die het land overspoelt. In dit overwegend katholieke land hebben de bisschoppen op zaterdag 4 mei tijdens de mis een reeks speciale gebeden voor parochianen uitgesproken.

“We vragen u nederig om ons te verlossen van de extreme hitte die uw mensen momenteel overspoelt, hun activiteiten ontwricht en hun leven en levensonderhoud bedreigt.”kunnen we in gebed lezen. Stuur ons regen om onze uitgeputte waterbronnen aan te vullen, om onze velden te irrigeren, om water- en elektriciteitsuitval te voorkomen, en om ons van water te voorzien voor onze dagelijkse behoeften. »

Het stijgende kwikniveau heeft de regering sinds maandag gedwongen tienduizenden scholen te sluiten, terwijl de stijgende vraag naar elektriciteit de energiereserves van het land heeft uitgeput. Op 27 april werd in de hoofdstad Manilla een recordhoogte van 38,8 graden gemeten, waardoor ruim 47.000 scholen gedurende twee dagen moesten worden gesloten.

Birma: Meer dan 48 graden en angst voor de ontheemden

In Oost-Birma, getroffen door een hittegolf, hebben watertekorten de inwoners van ontheemdenkampen, die al verzwakt waren door de burgeroorlog, uitgeput. In het land overschreed de temperatuur deze week in het midden van het land de 48 graden.

Het nieuws

“menselijke warmte”

Hoe gaan we de klimaatuitdaging aan? Elke week hebben we de beste artikelen over dit onderwerp

Register

In de staat Kayah zijn de omliggende bergen en bossen niet langer voldoende om de hitte te bedwingen, en hoge temperaturen treffen de intern ontheemdenkampen hard. Moeilijkheden met de watervoorziening vergroten de angst voor luchtaanvallen door de junta en andere beperkingen op het dagelijks leven die worden verstoord door het conflict dat Birma op de knieën heeft gebracht.

READ  “Deze vulkaan kan zeer krachtige uitbarstingen veroorzaken”, kijkt deze seismoloog aan de Riviera naar de aardbevingen die plaatsvonden in de buurt van Napels.

Nepal: Enorme bosbranden

De zon wordt verduisterd door een rookwolk van branden in Kathmandu, Nepal, 3 mei 2024.

Een enorme bosbrand aan de rand van Kathmandu heeft donderdag brandweerlieden en lokale bewoners gemobiliseerd om de brand te blussen, terwijl de Nepalese autoriteiten zich zorgen maken over de toename van bosbranden in het land. ‘Onvoorstelbare verhouding’. Brandweerlieden werkten de nacht van woensdag op donderdag door om de brand te bestrijden die door een bosgebied in Lalitpur raasde, aan de zuidelijke rand van de Kathmandu-vallei.

Volgens overheidsgegevens zijn dit jaar in het hele land ruim 4.500 bosbranden gemeld, bijna het dubbele van het aantal in 2023. Het jaar waarin een historisch record werd gevestigd voor het aantal bosbranden was 2021.

Thailand: Cartoon kat op straat om regen te brengen

Een Thais dorp gebruikte een originele methode om regen te veroorzaken: Scroll Japanse cartoonkat. In de centrale provincie Nakhon Sawan, waar al maanden geen regen is gevallen, hebben dorpelingen in het Phayuha Khiri-gebied de kat Doraemon, uit de Japanse manga, grootgebracht om de droogte te overwinnen.

Bewoners, gekleed in pailletten en met een kooi van klatergoud met daarin het knuffeldier, liepen door de dorpsstraten terwijl toeschouwers water op hen spetterden. Het was een nieuwe versie van het eeuwenoude ritueel van het droge seizoen dat bekend staat als ‘hai nang meo’ (letterlijk ‘kattenprocessie’). Vanwege de bekende afkeer van katten tegen water, associëren sommigen deze dieren met regen en zijn ze ervan overtuigd dat hun boze miauwen, nadat ze nat zijn geworden, bedoeld zijn om regen te veroorzaken.

India: Calcutta in slow motion en gevallen van zonnesteek bij huisdieren

Dagenlang houdt de drukkende hitte aan in Calcutta, de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen, waar de temperatuur 43 graden bereikte, de heetste aprildag sinds 1954, volgens het meteorologisch bureau van de stad. De hittegolf in India heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de activiteit in een groot deel van de stad.

READ  Griekse archeologische vindplaatsen, waaronder de Akropolis, zijn tot en met zondag elke middag gesloten

Agence France-Presse meldt dat de dieren ook veel last hebben van de hitte. De dierenkliniek zit vol met eigenaren van gezelschapsdieren die last hebben van neusbloedingen, ernstige huiduitslag en andere symptomen die gepaard gaan met verzengende hitte. “Elke dag ontvangen we meerdere gevallen van een zonnesteek. Dit is ongekend.”“, zegt dierenarts Partha Das.

Een hond beschermt zichzelf tegen de zon en hitte in een open buis, in Mumbai, India, 29 april 2024.

De situatie baart zorgen over de 70.000 zwerfhonden die volgens schattingen van de gemeentelijke autoriteiten in de straten van de stad leven en alleen worden gevoed en verzorgd door buurtbewoners. Velen van hen zoeken hun toevlucht onder geparkeerde auto’s. Een paar gelukkige mensen worden door meelevende lokale bewoners met koud water bespat. Tientallen honden en katten die zich naar dierenklinieken haastten, stierven.

De wereld met Agence France-Presse

Hergebruik deze inhoud