Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frans merk Cézanne biedt excuses aan na video in Mexico met Zapotec-vrouw

Frans merk Sézane Hij verontschuldigde zich woensdag na een foto- en videosessie met een oudere vrouw
voor een inheemse gemeenschap wie veroorzaakte een schandaal?
in MexicoDe huidige autoriteiten zeggen bijzonder gevoelig te zijn voor respect voor inheemse volkeren.

“Ik wil mijn diepste excuses aanbieden voor mijn fouten”, schreef Sézane-oprichter Morgane Sézalory.

open onderzoek

Zijn bericht is dinsdag in het Engels gepubliceerd le compte Instagram de l’ONG Ongewone schilderijen, die de video twee dagen geleden eerder plaatste. De foto toont een oudere Aboriginal vrouw, zittend en gekleed in een groen jasje, gefotografeerd door verschillende jonge mensen die Frans spreken, sommigen lachend of zonder masker. De dame wordt vervolgens uitgenodigd door een lid van het team om een ​​paar danspasjes te tekenen op een Mary Hopkin-buis Dat waren de dagen. Bronnen in Mexico zeiden dat de video voor onbepaalde tijd werd gefilmd in de zuidwestelijke staat Oaxaca en dat de vrouw uit de Zapotec-gemeenschap komt.

Het in Parijs gevestigde bedrijf werd beschuldigd van “het manipuleren, gebruiken en weergeven van inheemse ouderlingen als onderdeel van zijn advertenties”, in een officiële verklaring met de titel Ministerie van Cultuur en de Nationale Raad voor de Preventie van Discriminatie (Conapred). Het National Institute of Indigenous Peoples (INPI) veroordeelde ook de “uitbuiting van het imago van inheemse volkeren door het merk Sézane” en lanceerde “een oproep aan particuliere merken en bedrijven om het gebruik ervan en de uitbuiting van inheemse en Afro-Mexicaanse volkeren en gemeenschappen als culturele hoofdstad.” En de officiële instantie kondigde in haar persverklaring aan: “Er is een onderzoek geopend om in overeenstemming met de wet te werken.”

READ  Overstromingen doden minstens 21 mensen in Tennessee

“Bloeiende beschaving”

De huidige links-nationalistische regering heeft haar zinnen gezet op internationale modemerken die, volgens de Mexicaanse CEO, originele ambachtelijke motieven in hun kledinglijnen plagiaat. Mexico veroordeelt het bedrijf “culturele toe-eigening”. Een andere Franse ontwerper, Isabel Marant, had zich in november 2020 al verontschuldigd Na te zijn beschuldigd van het stelen van de ontwerpen van de ambachtslieden van Puripica een van zijn jassen.

Afgelopen november organiseerde de regering ontmoetingen tussen internationale modemerken (Isabel Marant, Spaanse Agatha Ruiz de la Prada…) en ambachtslieden uit gemeenschappen in het hele land. Mexico heeft 126 miljoen inwoners, van wie 7,3 miljoen (6,1% van de bevolking) een inheemse taal spreken, volgens de laatste volkstelling van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie (Inegi) uit 2021. En 2% van de bevolking (2,57 miljoen) wordt gedefinieerd door identiteit “Afro-Mexicaans” of “Afro-afstammeling”.