Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frans merk Cézanne biedt excuses aan na controversiële fotoshoot in Mexico

De video, die werd gefilmd met een oude vrouw uit een inheemse gemeenschap, veroorzaakte opschudding in Mexico. Het Parijse bedrijf werd beschuldigd van “het manipuleren, gebruiken en weergeven van inheemse ouderlingen als onderdeel van zijn advertenties”

Het Franse modebedrijf Sézane heeft zijn excuses aangeboden na een foto- en videosessie met een oudere inheemse vrouw die een schandaal veroorzaakte in Mexico, waar de huidige autoriteiten zeggen bijzonder gevoelig te zijn voor respect voor inheemse volkeren.

“Ik wil mijn diepste excuses aanbieden voor mijn fouten”, schreef Sézane-oprichter Morgane Sézalory. Zijn bericht werd dinsdag in het Engels gepubliceerd op het Instagram-account van de niet-gouvernementele organisatie Lienzos extraordinarios, die de video van de controverse twee dagen geleden al had geplaatst.

Deze video toont een oudere Aboriginal vrouw die zit en een groen jasje draagt, gefilmd door verschillende jonge mensen die Frans spreken, sommigen lachen of dragen geen masker. De dame wordt vervolgens uitgenodigd door een lid van het team om enkele danspassen te tekenen op het Mary Hopkin-lied “Those Were the Days”. Bronnen in Mexico zeiden dat de video voor onbepaalde tijd werd gefilmd in de zuidwestelijke staat Oaxaca en dat de vrouw uit de Zapotec-gemeenschap komt.

Beschuldigingen van fraude en uitbuiting

Het in Parijs gevestigde bedrijf werd beschuldigd van “het manipuleren, gebruiken en weergeven van inheemse ouderlingen als onderdeel van zijn advertenties”, in een officiële verklaring met de titel Ministerie van Cultuur en de Nationale Raad voor de Preventie van Discriminatie (Conapred).

Het National Institute of Indigenous Peoples (INPI) veroordeelde ook de “uitbuiting van het imago van inheemse volkeren door het merk Sézane” en lanceerde “een oproep aan particuliere merken en bedrijven om het gebruik ervan en de uitbuiting van inheemse en Afro-Mexicaanse volkeren en gemeenschappen als culturele hoofdstad.”

READ  Algemene reservering vanaf maandag, vaccinatie verplicht vanaf 1 februari

En de officiële instantie kondigde in haar persverklaring aan: “Er is een onderzoek geopend om in overeenstemming met de wet te werken.”

“Bloeiende beschaving”

De huidige links-nationalistische regering heeft haar zinnen gezet op internationale modemerken die, volgens de Mexicaanse CEO, originele ambachtelijke motieven in hun kledinglijnen plagiaat. Mexico veroordeelt het bedrijf “culturele toe-eigening”.

Een andere Franse ontwerpster, Isabel Marant, had zich in november 2020 al verontschuldigd nadat ze was beschuldigd van het stelen van de ontwerpen van handwerkslieden Purébica voor een van haar jassen.

Afgelopen november organiseerde de regering ontmoetingen tussen internationale modemerken (Isabel Marant, Spaanse Agatha Ruiz de la Prada…) en ambachtslieden uit gemeenschappen in het hele land.

Mexico heeft 126 miljoen inwoners, van wie 7,3 miljoen (6,1% van de bevolking) een inheemse taal spreken, volgens de laatste volkstelling van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie (Inegi) uit 2021. En 2% van de bevolking (2,57 miljoen) wordt gedefinieerd door identiteit “Afro-Mexicaans” of “Afro-afstammeling”.