Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frankrijk en Nederland verduidelijken eindelijk hun grenzen op het eiland Saint-Martin

Gerald Dormanin tekende vrijdag een historisch akkoord met de premier van de autonome regering van Sint Maarten.

Via Le Figaro met AFP

Gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Verdrag van Gerald Dorman met Nederland over de Frans-Nederlandse grens in West-Indië. Ludovic Marin / AFP

Frankrijk en Nederland hebben vrijdag (zaterdag Parijse tijd) een historische overeenkomst getekend die de grens tussen de twee landen afbakent op het eiland Saint-Martin (Antillen), dat wordt betwist op de oostpunt. De overeenkomst werd ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Gérald Dormanin.

De historische deal zal het wederopbouwproces van het eiland, dat in 2017 zwaar werd getroffen door de orkaan Irma, vergemakkelijken.“, aldus een persbericht van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij vermeldt”De trend van de grens terwijl het principe van vrij verkeer van goederen en personen wordt beschermd, vastgesteld door de Concordia-verdragen van 23 maart 1648“. Eindelijk dit contractHet richt ook een gemeenschappelijke toezichthoudende autoriteit op die verantwoordelijk is voor het bewaken en handhaven van de grens“.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

“Lees verder – Irma: doden en gewonden in Saint-Martin en Saint-Barthélemy

Volgens Blaise Beauvais is het “Ter illustratie van de voortreffelijkheid van de vriendschappelijke betrekkingen die Frankrijk en Nederland binden, verlangend om hun geloofwaardige samenwerking op het eiland Saint-Martin te versterken, volgens de gedeelde wens van de Regionale Raad van Saint-Martin en de Autonome Regering van Sint Maarten. Hun nauwe banden en gezamenlijke grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten“.

Gérald Darmanin wordt vergezeld door Jean-François Carenco, minister van Buitenlandse Gebieden. Beide regeringsleden zouden naar Saint-Barthélemy reizen, een ander eiland in het noorden van Frans West-Indië.

Het eiland Saint-Martin is in tweeën gedeeld, met een Franse overzeese gemeenschap in het noorden en een staat die afhankelijk is van het Nederlandse Koninkrijk Sint Maarten in het zuiden. Aan de grens werkte echter niets. De ondertekende overeenkomst zou de verdeeldheid in de oestervijver aan de oostkust van het eiland moeten verduidelijken.

Deze jachthaven is onderwerp van een soevereiniteitsgeschil omdat de grenslijn die was gekoppeld aan het Verdrag van Concordia, ondertekend tussen de Fransen en de Nederlanders na de Spaanse linkerzijde, op dit punt onnauwkeurig was.

Hoewel eind 2017 een Frans-Nederlandse stuurgroep werd gevormd om de wederopbouw na de orkaan Irma te coördineren, bleven de meningsverschillen over het beheer van de baai bestaan. Ga nu de grens overHet midden van de vijver, dus aan beide kanten gelijk water“, verheugde Silveria Jacobs, premier van Sint Maarten.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

contract”Laten we onze grenzen precies en duidelijk aangeven“alle”Bescherming van de bewegingsvrijheid vastgelegd in de Concordia-overeenkomst“, verwelkomde ook Lewis Musington, voorzitter van de Saint-Martin-gemeenschap. De regeling van dit territoriale geschilde weg vrijmaken voor het langverwachte economisch en stedelijk herstelDoor inwoners van de regio, die een hoog armoedecijfer heeft, zei hij in een persbericht.

READ  "Nederlandse plattelandsopstand een feit van Europese betekenis".