Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

France Inter: Een golf van aftreden van cabaretiers op het station ter ondersteuning van Guillaume Meurice

France Inter: Een golf van aftreden van cabaretiers op het station ter ondersteuning van Guillaume Meurice

Rechtsboven staat, net als in de studentenversie, de datum: 12 juni 2024. De dag nadat hij werd ontslagen wegens vermeende ‘herhaalde ontrouw’, aldus de directie van Radio France. De paragraaf aan de rechterkant luidt: “Beste France Inter.” Guillaume Maurice koos ervoor om een ​​brief naar zijn oude antenne te schrijven, een brief die “ Hij was daar al zolang hij zich kon herinneren “, Dat ” Ik leerde satire, vrijheid van toon en oneerbiedigheid Vandaag pakt hij onder dwang zijn koffers: Sybille Ville, president van Radio France, bekritiseert de cabaretier omdat hij ‘maandenlang controverse heeft aangewakkerd’ met zijn grap over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

man “ verdrietig » om de antenne op ” te laten staan Zelfs gewetenloze zielen »

Als de eerste regels van Guillaume Maurice’s geschriften ruimte laten voor nostalgie naar “ Zijn eerste platen » Binnen in het Maison Ronde, en tot tien jaar in de tentoonstelling die “ Het veranderde zijn leven “Dan wordt de toon harder.” Vandaag is mijn hart zwaar », begint in de derde alinea.

Zegt hij tegen zichzelf verdrietig » om de antenne op ” te laten staan Zelfs gewetenloze zielen “En wie zal haar vergeten?” Zodra hun ambtstermijn afloopt, kun je een startup of minister opschalen om een ​​ander bedrijf te leiden Het tweede deel ontwikkelt het idee van een staat die de vrijheid van meningsuiting ontheiligt, geleid door liberalen die “ Ze staan ​​op het punt het land uit te leveren aan extreemrechts “.

zijn ontslag, Als een zoveelste ideologische overwinning Wat volgt terwijl hij vertelt over de bedreigingen die humor en journalistiek aantasten, is een prachtige ode aan wat het vertegenwoordigt: echte democratische macht. Hij eindigt met Romain Gary die de woorden van de heldin Teresina citeert in zijn roman The Witches en onder meer deze woorden kiest: “ Dat is de reden waarom tot op de dag van vandaag alle epidemieën in de wereld vooral bang zijn voor lachen, omdat het antiseptische eigenschappen bevat die fataal zijn voor de sterken. “.

READ  Arnaud Montebourg papa: een partnerportret van zijn dochters Adèle, 19, en Jeanne, 6

Maar wie maakt jou nog steeds aan het lachen achter de microfoon? Wie zal deze machtige mensen doen beven? Sinds Vanguard en het ontslag van de cabaretier volgden de vertrekken elkaar op. Ten eerste was Jamil Le Schlag op 5 mei live in het programma van Charlene Vanhonacker, nadat Guillaume Meurice was geschorst.

Sindsdien hebben comedians Aymeric Lombret’ Meer wolken = meer Amerikaans » En GiedRé, de taalkundige Laélia Véron, of zelfs de acteur Thomas VDB die op 12 juni in X aankondigde: “ In tegenstelling tot wat is aangekondigd, zal ik deze zomer uiteindelijk niet gastheer zijn van ‘Who Wants to Win’ en zal ik uiteraard na zestien jaar France Inter verlaten. » Juliette Arnault, tevens columniste voor France Inter, volgt dit voorbeeld:Beste Guillaume, ook hier zal het radiotje dat altijd aan stond, uitgeschakeld moeten worden… Hartelijk dank aan jou en het hele team, vooral voor je loyaliteit. Inter is gebroken, maar niet onze strijd, en niet ons gelach. »

Eén overlevende?

Het is een slechte Koh Lanta, aangezien slechts één van hen het lijkt te hebben overleefd: Charlene Vanhoenacker. Als ze zichzelf lijkt te betrappen op het eiland van de berustingen, wil ze op humor toch hulde brengen aan haar dierbare teamgenoot, “ Ingebouwd ” En “ Begaafd “, zoals ze het omschrijft op Instagram.

Kortom, in de loop van tien jaar heeft Guillaume een grappig licht laten schijnen op alle excessen van gewone haat, of op wat we tegenwoordig nederig ‘ongeremde spraak’ noemen. Door zijn absurde ervaring dreef hij deze excessen tot het uiterste, zodat hun giftige logica explodeerde. Is dit niet wat wij de ‘publieke dienstverleningsmissie’ noemen? » vraagt ​​ze voordat ze schrijft over de trieste toekomst die aan haar programma Le Grand Dimanche Soir is toegewezen: “ De Jester is ontslagen, veel van mijn kameraden hebben ontslag genomen, mijn troepen zijn geamputeerd en ik zal me opnieuw moeten aanpassen. »

READ  Tolk Chloe, de heldin van de aflevering die vanavond wordt uitgezonden, is ze echt een danseres?

Maar toch lijken de journalisten, producenten, regisseurs en productieploeg van France Inter stand te houden. “En ze rapporteerden” Hun ongenoegen en onenigheid » In een brief getiteld Niet meer lachen “.” Dit besluit komt als een voortzetting van het ontmantelingsproces dat ruim een ​​jaar geleden werd gepland voor een programma dat politieke satire beoefent. Waar wordt het vandaag de dag nog meer beoefend? De vrijheid van politieke satire weerspiegelt de gezondheid van de democratie “, zij schrijven.

Met één stem hekelde het Zuid-Franse Radiosyndicaat, waartoe de cabaretier behoort, “ Terug naar censuur “Er wordt geloofd dat” Sibyle Veil destabiliseert het hele bedrijf door toe te geven aan de druk van de overheid, extreemrechtse en particuliere groepen. “Het roundhouse draait niet meer soepel.

Komiek Wali Zia van zijn kant zei in zijn column van 2 juni, nadat hij had verklaard dat “ Het is het enige bewijs dat hoe vaker je het hoort, hoe minder je het hoort », bekijkt de situatie nog eens: « Ik ben ervan overtuigd dat het plan van Onze Lieve Vrouw is om ons te bevrijden. Dus het feit dat iedereen weggaat, ik weet niet of dat de juiste strategie is als je het management kwaad wilt maken. »Zijn steun lijkt de schijn van strijd aan te nemen, wat vooral weerklank vindt in de huidige politieke context waarin extremisten dreigen aan de macht te komen.