Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Foto’s van een oude gletsjer geven hoop voor ondiepe wateren

Foto’s van een oude gletsjer geven hoop voor ondiepe wateren

Wetenschappers veronderstellen dat de gletsjer onder het gemarkeerde gebied mogelijk gedeeltelijk bewaard is gebleven en dat het ijs dus op ondiepere diepten aanwezig is.

Amerikaanse onderzoekers maakte woensdag bekend in een studie Na het observeren van de “overblijfselen van een recente gletsjer” op Mars. Het werd genoteerd als een belangrijke bevinding van menselijke verkenning, omdat het “de mogelijkheid vergroot dat er nog steeds ijs aanwezig is op ondiepere diepten in het gebied”.

Onlangs geloven wetenschappers dat er een gletsjer is in het gebied van de planeet genaamd “Noctis Labyrinthus”, nabij de evenaar, omdat ze daar vanuit de ruimte duidelijke afzettingen hebben ontdekt die “veel kenmerken van de gletsjer” vertonen. Verklaart een persbericht van de onderzoekers.

Ligt er nog ijs onder het oppervlak?

“Wat we vonden was geen ijs, maar zoutafzettingen met de gedetailleerde morfologische kenmerken van een gletsjer”, zegt planetaire wetenschapper Pascal Lee, hoofdauteur van de studie, die werkt voor SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) en het Mars Institute.

Deze oude gletsjer is ongeveer 6 km lang en tot 4 km breed volgens de metingen van de auteurs, “met een oppervlaktehoogte van +1,3 tot +1,7 km”.

De theorie van de onderzoekers is dat in deze regio van Mars, die een geschiedenis van vulkanische activiteit heeft, vulkanische materialen in contact kwamen met ijs, dat een “vaste laag sulfaatzouten” vormde. De grote vraag is nu of het ijs onder deze korst bewaard is gebleven, of dat het helemaal verdwenen is.

“Het is mogelijk dat al het waterijs in de gletsjer nu is gesublimeerd (het is van een ijstoestand naar een gastoestand gegaan, zoals de redacteur opmerkte). Maar er is ook de mogelijkheid dat een deel beschermd blijft op een lagere diepte.” onder de sulfaatzouten”, legt Pascal Lee uit.

READ  ChatGPT: Heb je niet alles begrepen van deze toegankelijke AI? We leggen het je uit in 4 vragen

Is het mogelijk om “waterijs uit de aarde te halen”?

De belangrijkste vooruitgang van deze ontdekking is de mogelijkheid van een nieuwe waterreserve op de planeet, zoals menselijke verkenningen in de komende decennia worden voorzien.

Maar het verandert ook de kijk op deze planeet. Tot dan toe was het de vraag, in het geval dat een menselijke bemanning naar Mars zou worden gestuurd, om ze te laten landen “op een plek waar ze waterijs uit de aarde kunnen halen”, of beter gezegd, op de hoogste breedtegraden van de Rode Planeet. “Het waterijs van Mars zit ondergronds gevangen” in de “nabij-polaire gebieden”, Zo legt NASA uit.

“Maar deze laatste omgevingen zijn over het algemeen koeler en moeilijker voor mensen en robots”, legt Pascal Lee uit.

Op Mars, “als er tropische plaatsen zijn waar ijs op ondiepe diepten te vinden is, dan hebben we het beste van beide omgevingen: warmere omstandigheden voor menselijke verkenning maar nog steeds toegang tot ijs”, merkt hij op.

Deze ontdekking moet natuurlijk nog worden opgehelderd, het is al nodig om vast te stellen of er inderdaad ijs onder het gemarkeerde gebied ligt, en zo ja, in welke hoeveelheden.

Salome Finsendon BFMTV-journalist

De belangrijkste artikelen