Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Finland verzoekt lid te worden van NAVO, bewijs dat ‘agressie niet loont’, zegt NAVO-secretaris-generaal

Turkije beschouwt Zweden als een “provocateur”, maar is meer verzoenend geworden met Finland

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu was zondag verzoenend met Finland, maar beschuldigde Zweden van zijn opmerkingen. “provocatief”Tijdens besprekingen in Berlijn over de toetreding van beide landen tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Turkije heeft vrijdag gedreigd het uitbreidingsproces van de NAVO voor deze twee Scandinavische landen te blokkeren, waarvoor de unanimiteit van de alliantieleden vereist is.

“De opmerkingen van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zijn helaas niet constructief. Ze blijven provocerende opmerkingen maken.”Dit werd verklaard door de heer Cavusoglu aan de Turkse pers in Berlijn, in de marge van de informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.

Aan de andere kant nam de minister een meer verzoenende toon aan jegens Finland, die hij omschreef als: “Zeer respectabel” in aanwezigheid van “Angsten” uit Ankara. “Maar we zien niet hetzelfde in Zweden.”hij stond erop.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak vrijdag zijn vijandigheid uit tegen het lidmaatschap van deze twee landen en beschuldigde hen ervan een rol te spelen“Herberg voor PKK-terroristen”de Koerdische Arbeiderspartij, die door Turkije, maar ook door de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

We hebben altijd het opendeurbeleid van de NAVO gesteund. (…) Maar het feit dat deze twee landen in contact staan ​​met leden van een terroristische organisatie, dat Zweden hen wapens stuurt en dat ze beperkingen opleggen aan de export van defensiematerieel naar Turkije, druist in tegen de geest van het convenant.zei Cavusoglu.

READ  Topgeheime documenten in beslag genomen door de FBI

Tijdens zijn ontmoeting met de twee ministers suggereerde laatstgenoemde dat hij dat wel zou doen ” een taak “ tot “Reageren op de zorgen van Turkije”, hij voegde toe. Meneer Cavusoglu zei dat hij wachtte om te zien ” Garanties “ door landen te verstrekken.

“Het is absoluut noodzakelijk om de steun aan terroristische organisaties stop te zetten en de exportbeperkingen naar Turkije op te heffen. Ik zeg dit niet als ruilmiddel, maar omdat dat is wat het betekent om bondgenoten te zijn.”hij stond erop.

Maar veel NAVO-lidstaten hebben het zondag beslist ” op het goede spoor “ Om consensus te vinden over de integratie van Finland en Zweden, zodat Berlijn ervoor kan zorgen dat ze kunnen toetreden “heel snel”.