Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

FIFA, tussen naamsverandering en grote geldverhalen

Als we de getuigenissen mogen geloven die door het Amerikaanse dagblad zijn verzameld, zouden de onderhandelingen die minstens twee jaar duren over de verlenging van het licentiecontract op een muur stuiten. Zozeer zelfs dat een definitieve onderbreking na het WK van 2022 in Qatar, aan het einde van het tiende en laatste jaar van het contract tussen beide partijen, niet werd uitgesloten; Dat is althans wat het laatste persbericht van Cam Weber, CEO en General Manager van EA Sports, een paar dagen geleden suggereerde. Zoals vaak het geval is bij heronderhandeling over de rechten op de koninklijke sport, namelijk voetbal, vormen de gevraagde bedragen de kern van de onderhandelingen.

Volgens bronnen in de New York Times streeft de FIFA al naar meer dan het dubbele van wat het momenteel ontvangt van EA Sports – ongeveer $ 150 miljoen per jaar. Dit zal het betaalde bedrag verhogen tot meer dan $ 1 miljard voor een cyclus van vier jaar, vergelijkbaar met die van de huidige WK-organisatie. Het bedrag dat op het spel staat zal niet de enige reden zijn voor dit diepe geschil: FIFA en Electronic Arts zullen het niet eens kunnen worden over wat verondersteld wordt de exclusieve rechten met betrekking tot de licentie te omvatten. En om deze meningsverschillen openbaar te maken, is niets anders dan onbeduidend voor een waarnemer die bijzonder dicht bij de zaak staat, niemand minder dan Peter Moore. “Ik kan me niet herinneren dat ze ooit een verklaring hebben afgegeven waarin staat dat we in onderhandeling zijn om de licentie te verlengen“, hij zou verantwoording afleggen aan de voormalige topmanager van het bedrijf, voordat hij sinds 2017 algemeen directeur van Liverpool FC werd, en heel duidelijk onthullen”klein signaal“.

READ  Hoe vind je een nummer met een tekst?

Aan de kant van Electronic Arts zou de wurggreep op het prestige van virtueel voetbal bij afwezigheid van een echte concurrent voldoende zijn om een ​​naamsverandering te overwegen. Ambtenaren waarderen ongetwijfeld de beperkte commerciële schade in het geval van de franchise, die bovendien de licentieovereenkomsten met de verschillende vertegenwoordigde clubs verdubbelt; The New York Times spreekt over nog eens 300 contracten met andere organisaties, of het nu clubs, UEFA-competities of nationale competities zoals Ligue 1 zijn. Voor zover de licentie van de FIFA EA Sports niet verleent om de naam en het logo van de organisatie te gebruiken, evenals de rechten op de Wereldbeker voor speciale edities om de vier jaar, de Amerikaanse reus zou niet zien dat hij de Evil Eye-licentie zou opgeven. De Amerikaanse uitgever heeft ongetwijfeld vrijelijk gecommuniceerd over de verlenging van het contract dat het koppelt aan FIFPro, de organisatie die professionele spelers op wereldwijde schaal vertegenwoordigt, om het imago van met name atleten te blijven gebruiken.

Om ook te lezen | Onze FIFA 22 Quiz

Wie verliest wint?

De FIFA van haar kant geeft er de voorkeur aan de exclusiviteit van EA te beperken tot het strikte kader van voetbal, met als mogelijk doel nieuwe bronnen van inkomsten te identificeren voor de rechten die het zal delen met andere contractanten. EA Sports zet haar groeistrategie het liefst voort door het ecosysteem binnen FIFA uit te breiden, esports-toernooien te verkennen of NFT te verkopen. Dat is een goede aanvulling op de cashflow die wordt gegenereerd door de enkele Ultimate Team-modus, die vorig jaar bijna 1,2 miljard dollar aan omzet zou hebben gegenereerd, volgens analist Pierce Harding Rolls, geciteerd door The New York Times.

READ  Seizoen 4 van Shadowlands staat gepland voor later dit jaar! -World of Warcraft

En cas de rupture après plus de vingt-cinq ans de mariage, la FIFA se priverait d’une manne garantie pour le financement de ses propres projets, comme une nouvelle Coupe du monde élargie aux clubs, ou un rendez-vous fixuxé tous les de jaar. Maar de tegenaanval zal al beginnen. Om nieuwe inkomstenbronnen te vinden, onderzochten FIFA-functionarissen de mogelijkheid om licenties te verkopen voor videogames en digitale producten die niets met voetbal te maken hebben. Met het risico de exclusiviteit te schaden waaraan EA Sports een groot deel van zijn budget besteedt – een merk dat desalniettemin enorm heeft geprofiteerd van de bekendheid van de Amerikaanse gigant sinds 1993.

De beslissing zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden bevestigd, maar EA-critici hebben al verschillende exit-deuren geopend. De handelsmerkregistratie van EA Sports FC, geregistreerd bij de Europese Unie en de Britse autoriteiten, is zo’n merk.

Om ook te lezen | EA Sports FC: FIFA is al bezig met het veranderen van zijn naam