Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fed trekt vijfde renteverhoging van het jaar om inflatie te beteugelen (en tellen)

Fed trekt vijfde renteverhoging van het jaar om inflatie te beteugelen (en tellen)

De nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten. In lijn met de verwachtingen van de meeste analisten, kondigde de Federal Reserve woensdag een nieuwe verhoging van haar belangrijkste basis aan Hoofdtarief 75 basispunten, die nu in het bereik van 3 tot 3,25% ligt. Dit is de vijfde tariefsverhoging dit jaar. Een aankondiging die beleggers deed huiveren. Wall Street eindigde lager in de Dow Jones (-1,70%), Nasdaq (-1,79%) en S&P 500 (-1,71%).

Sinds de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, eind augustus in Jackson Hole (Wyoming), hebben beleggers geanticipeerd op een snellere en langere monetaire verkrapping dan aanvankelijk verwacht. Woensdag gaf de Fed toe dat “Ik had verwacht dat extra verhogingen nodig zouden zijn.” zei te verwachtenBijna nul groei voor 2022 (+0,2%) versus 1,7% voorspelling in juni”

Operators geven nu de voorkeur aan de aanname van een Federal Reserve-rente van ten minste 4,50% aan het einde van het jaar, een hoogtepunt dat de instelling in bijna 15 jaar niet heeft gezien. Volgens Jerome Powell zijn de meeste Fed-leden voorstander van een extra verhoging van 100 basispunten tegen het einde van het jaar. Het lijdt dus geen twijfel dat de Fed op zijn hoede zal zijn. Jerome Powell waarschuwde voor vroegtijdige renteverlagingen.

Voordat we de rente gaan verlagen, willen we er zeker van zijn dat de inflatie weer rond de 2% zal bedragen. De Federal Reserve is Hij is vastbesloten om de inflatie terug te brengen tot 2% en dat zal zo blijven totdat de klus is geklaard. En om toe te voegen: “We moeten vraag en aanbod reorganiseren. En onze manier om dat te doen is door de economie te vertragen.”

De Fed-chef rekent niet op een recessie. De groei zal naar verwachting herstellen tot 1,2% in 2023, een niveau lager dan de laatste prognose in juni (+1,7%). Aan de andere kant blijven de inflatieverwachtingen dicht bij wat in juni werd verwacht: 5,4% in 2022 (versus 5,2%) voor de PCE-inflatie, alvorens in 2023 sterk te vertragen tot 2,8% (tegenover 2,6% eerder)

READ  Daimler verkoopt zijn belang van 3,1% in Renault - 10/11/2021 om 21:00 uur.

Impact op werkloosheid

Door de rentetarieven te verhogen, wil de Fed de inflatie beteugelen, die weliswaar in augustus vertraagde dankzij de lagere benzineprijzen, maar op 8,3% op jaarbasis bleef, wat hoger is dan verwacht. De Fed wil een herhaling van het scenario van de jaren tachtig voorkomen toen de rente met 15% steeg

En dit ondanks het risico van een recessie die wordt veroorzaakt door de gevolgen van renteverhogingen, niet alleen in de VS, maar ook op de wereldeconomie. Het terugbrengen van de inflatie naar meer acceptabele niveaus zal noodzakelijkerwijs gevolgen hebben voor de werkloosheid en de bredere economie, zei Jerome Powell woensdag op een persconferentie.

Als we willen terugkeren naar een zeer sterke arbeidsmarktperiode, moeten we de inflatie achter ons laten. Ik wou dat er een pijnloze manier was om dit te doen, maar die is er niet. »De voorzitter van de Federal Reserve legde uit.

De goede prestatie van de Amerikaanse arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage op het laagste niveau in 50 jaar (3,7%), geeft de Federal Reserve echter ruimte om te slagen in de “zachte landing” van de economische situatie.

De rentetarieven van bedrijven en overheden zijn het hoogst

Het agressieve monetaire beleid van de Amerikaanse Centrale Bank is nu al voelbaar. Maandag, nog voor de nieuwe renteverhoging, steeg de Amerikaanse obligatierente naar het hoogste punt in elf jaar. Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar stegen met 3,51%, de eerste sinds april 2011.

Deze hittegolf op de obligatiemarkt weegt nu al op de financieringsvoorwaarden van bedrijven. De gemiddelde 10-jaarsrente voor de best beoordeelde Amerikaanse bedrijven is sinds begin augustus met bijna een punt gestegen. Voor bedrijven met een lagere rating bedragen de gemiddelde kredietkosten nu bijna 9%, vergeleken met ongeveer 4% een jaar geleden. Ook de vastgoedmarkt staat in de frontlinie, waar de gemiddelde 30-jarige hypotheekrente vorige week voor het eerst sinds 2008 boven de 6% uitkwam.

READ  Airconditioners installeren zonder toestemming van uw gebouw: kan dit?

Debat over de noodzaak om de rente te verhogen

Het monetaire beleid dat de meeste centrale banken van de wereld voeren om de inflatie te bestrijden, strookt echter niet met de consensus. “Doet me denken aan wat er aan de hand was met het bloedvergieten”Joseph Stiglitz, een Nobelprijswinnaar in de economie, zei tijdens een interview met AFP, verwijzend naar de praktijk om een ​​patiënt te laten bloeden voor hun herstel sinds de oudheid. “Als een patiënt bloedt, geneest hij over het algemeen alleen door een wonder. Dus we bloeden meer en zijn gezondheid verslechtert nog meer. Ik ben bang dat centrale bankiers nu hetzelfde doen.”De econoom bekritiseerde.

Had de economie dit echt nodig om te vertragen? », vraagt ​​Eric Dorr, directeur economische studies aan de IESEG Business School. volgens hem, “Inflatie zelf veroorzaakt een daling van de activiteit, huishoudens verliezen hun koopkracht, en de stijging van de lonen is minder dan de inflatie, en werkt als een rem op de consumptie.”vooral voor Europa waar een renteverhoging de economie zou kunnen verzwakken.

“Zal dit leiden tot een licht verlies aan groei?” kan zijn “Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, vorige week op een conferentie in Parijs. maar voor haar “Het is een risico dat we moeten nemen door het goed op te schalen.”

Volgens Joseph Stiglitz wordt de inflatiestijging veroorzaakt door een toegenomen vraag in mindere mate dan door hogere energie- en voedselprijzen en aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketens. Fenomenen waarbij centrale bankiers veel minder handelingsruimte hebben. dat ze “Gebruik een remedie vanwege een verkeerde diagnose”De econoom houdt vol en waarschuwt dat we in de Verenigde Staten de huurverhogingen zouden kunnen zien voortduren onder invloed van stijgende prijzen, en dat de inflatie dus aanhoudt. “Het gevaar is dat dit beleid, zonder enige echte impact op de inflatie, de kosten in termen van activiteit en werkgelegenheid verergert.”Eric Dorr Bezorgdheid.

READ  CFDT ontdekt 'verbaasd' het ontwerpdecreet van de regering

Europese Centrale Bank: Hoe hoog moet de rente worden verhoogd om de inflatie terug te brengen tot 2%? Moeten we ons aan dit doel houden?