Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

TotalEnergies verdedigt zijn bijdrage, The Left is van plan om meer te krijgen

TotalEnergies heeft aan de Algemene Vergadering zijn aandeel in de belastingen en vergoedingen bekendgemaakt die wereldwijd en in Frankrijk zijn betaald (Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Archief)

Op woensdag onthulde TotalEnergies aan de vergadering haar aandeel in belastingen en vergoedingen betaald in de wereld en in Frankrijk, en riep op tot het vermijden van “ongunstige signalen” die investeringen zouden ontmoedigen, kort voordat linkse parlementariërs een tekst onthulden om “superwinsten” te belasten . .

Patrick Boyani, CEO van TotalEnergies, kondigde tijdens een hoorzitting van de Nationale Assemblee aan dat Total Energy in 2022 wereldwijd $ 30 miljard aan belastingen en productiebelastingen zal betalen. De groep had 6 miljard aan belastingen en productiebelastingen betaald in 2020 en 16 miljard in 2021.

Voor Frankrijk betaalt TotalEnergies tussen “1,6 en 1,9 miljard euro” aan verschillende belastingen, abonnementen en inhoudingen aan de bron, voegde de directeur eraan toe. Maar de groep betaalde in 2021 geen belasting over de winst in Frankrijk en zijn Franse activiteiten (hoofdkantoor, raffinaderij, tankstations, enz.) waren een verlies.

Toen hem werd gevraagd naar het veel lagere niveau van zijn belastingen en sociale premies in Frankrijk, antwoordde hij dat de meeste van zijn olie- en gasproductieactiviteiten in het buitenland plaatsvonden en dat hij “raffinage” had, aangezien de groep “geld verloor”. Hij wees erop dat zijn groep belastingen betaalde volgens het ’territorialiteitsbeginsel’.

links drukken

De aankondiging van deze zomer van de enorme winst van de groep, die in het tweede kwartaal meer dan verdubbelde tot $ 5,7 miljard, wakkerde het debat over het belasten van ‘superwinsten’ weer aan.

Winsten van grote oliemaatschappijen
Grote oliewinsten (Jonathan Walter / AFP / Archief)

Zo dienden de linkse parlementariërs een tekst in voor een “extra bijdrage” van bepaalde bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro, alle sectoren samen. Het geldt tot en met 31 december 2025 en treft degenen wiens bijkomend belastbaar inkomen minstens 1,25 keer hoger is dan het gemiddelde resultaat over de jaren 2017-2019, in oplopende schaal.

READ  Elon Musk's uitbarsting tegen telewerken voor Tesla-medewerkers

Als links zegt dat het wil dat de tekst wordt aangenomen door een referendum over het gezamenlijke initiatief, een complexe procedure die sinds de invoering ervan in 2008 nooit heeft gewerkt, is het ook van plan om een ​​”machtsevenwicht” met de regering aan te gaan.

Laatstgenoemde hoopt een oplossing op Europese schaal te vinden, terwijl de Commissie een “bijdrage” wil eisen van producenten en distributeurs van gas, kolen en olie, vastgesteld op 33% van de winst, 20% boven het jarenlang gemiddelde. 2019-2021.

Patrick Boiani aarzelde niet om de voorkeur te geven aan een Europees mechanisme, in een gelijk tempo tussen de landen, dat waarschuwt voor “ongunstige signalen”.

“Het is duidelijk dat het belasten van Franse raffinaderijen, ten koste van het belasten van andere raffinaderijen, me (…) zou dwingen om de productie van raffinaderijen te verbeteren in overeenstemming met de belastingniveaus en (…) een negatief effect zou kunnen hebben op en gewaarschuwd investeringsbeleid.”

Manuel Bombard, een plaatsvervanger van de LFI, antwoordt dat andere Europese landen soortgelijke maatregelen nemen. “Frankrijk loopt achter. Het lijkt mij dat weigeren om wetgeving uit te vaardigen in naam van het concurrentieargument volkomen onrealistisch is.”

PS Eerste secretaris Olivier Faure daagde de grote groepen, waaronder TotalEnergies, uit: “De heer Boiani zelf werd opgeleid via het Franse schoolsysteem, hij woont in een land dat hem zoveel heeft gegeven en nu moeten we de gekozen functionarissen aansporen om te zeggen + wacht je raakt een haar en we gaan naar een andere plaats +?

“Al deze mensen moeten begrijpen dat ze een buitengewone bijdrage leveren aan de opkomst van het nationalistisch populisme. Met dit soort mensen, die altijd de indruk wekken zichzelf buiten alle verantwoordelijkheid te houden, zijn er mensen die uiteindelijk tegen jezelf zeggen: ‘We don’. nergens meer in geloven.”

READ  Koopkracht - van +1,6% naar +9%: ontdek welke sectoren de lonen in 2022 zullen verhogen