Evenpool wint de titel, Laporte pakt zilver

Mary Mahi, Media 365, gepubliceerd op zondag 25 september 2022 om 08:46

Aan Australische kant werd deze zondag de Belg Remco Evenepoel wereldkampioen wegwielrennen. De Franse Christophe Laporte wint een prachtige zilveren medaille.

Een gloednieuwe wereldkampioen wielrennen. Het is een klein wonder. Deze zondag, nabij Wollongong in Australië, won de Belg Remco Evenepoel de beker en won hij de 266,9 kilometer lange wegrit. De renner, slechts 22 jaar oud die de Vuelta bleef zegevieren, won op eigen kracht. Achter hem was het de Franse Christophe Laporte die zich in het peloton vestigde en een indrukwekkende zilveren medaille won, voor de Australiër Michael Matthews. Wat Wout Van Aert betreft, hij moest als vierde eindigen in het algemeen klassement. De Franse dubbele verdedigingskampioen Julien Alaphilippe geeft duidelijk zijn gewaardeerde jasje op.

Evenepoel voerde zijn aanval uit op 26 kilometer van het einde

Evenpoel, die tegelijkertijd brons won in dezelfde werelden, glipte weg van alle anderen, slechts 26 kilometer van de finish, na zijn aanval tijdens de vorige beklimming van Mount Pleasant. Dan is het nooit meer te zien. Evenpoel volgde daarom in de laatste kilometers het favoriete peloton, dat terugkeerde naar de groep achtervolgers., waarin we met name Alexei Lutsenko, Mauro Schmid of zelfs Lorenzo Rota aantroffen. Aanvankelijk werd een separatistische groep gevormd met in totaal elf passagiers, voornamelijk de Letse Emils Liping of zelfs Paul Lukas Osyan. Terwijl het eerste grote evenement van de race zo’n dertig kilometer na de race kwam.

READ  Anas Jaber in halve finale Grand Slam: 'Hier heb ik lang naar verlangd'

Van der Poel gaf zich snel over

De eerste grote favoriet, de Nederlander Matthew van der Poel, die een deel van de nacht op het politiebureau doorbracht, gaf zich over. Aan de Franse kant was het niet gemakkelijk. Aan het begin van de race liet Pavel Sivakov zich ondanks alles zien en bevond hij zich op een gegeven moment zelfs in de kopgroep. Als de opbreekformule zich ontwikkelt, tel dan tot zeven minuten van tevoren. En na Sivakov verscheen vervolgens Quentin Bacher en vervolgens Roman Bardet. Zowel Julian Alaphilippe als Valentin Maduas lieten mensen over hen praten. Tot Remco Evenepoel besluit aan te vallen, twee circuits van het einde. Als Alexei Lutsenko erin slaagde om te volgen, eindigde hij bij de start op 26 kilometer van de finish. Voor de rest weten we het. De laatste Belg die de wegwedstrijd won was Philip Gilbert, die in 2012 de titel won in de buurt van Valkenburg in Nederland.

wereldkampioenschap wielrennen
Klassement wegwedstrijd (Helensburgh-Wollongong, 266,9 km) – zondag 25 september 2022
1- Remko Evenbeuel (België) om 6:16’08
2- Christophe Laporte (Frankrijk) op 2’21”