Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eurovoetbal: Waarom speelt Nederland in oranje?

Eurovoetbal: Waarom speelt Nederland in oranje?

Oranje is de meest symbolische kleur in de geschiedenis van Nederland sinds de onafhankelijkheidsverklaring in de 16e eeuw. Destijds waren Nederland, Luxemburg, een deel van België en het huidige grondgebied van Noord-Frankrijk verdeeld in zeventien verenigde provincies, geregeerd door de machtige koning Karel V. Dit laatste is een testament Zeventien provincies Hij trad in 1555 af aan zijn zoon Filips II, de toekomstige koning van Spanje.

De regio kwam onder controle van de Spaanse kroon en het beleid van Filips II van Spanje leidde tot veel spanningen. De tijd is gekomen voor rebellie. Onder leiding van Willem I van Oranje-Nasa, wat leidde tot de onafhankelijkheid van de zeven noordelijke provincies. De graafschappen Holland en Zeeland, het hertogdom Gelderland, de koninkrijken Utrecht en Groningen, en het hertogdom Fryslân en Overijssel bevrijden zich van het Spaanse gezag.

In juli 1581 werd de Haagse Akte gepubliceerd Bezegelt deze vrijheid. De zeven provincies vormden later een nieuwe politieke entiteit, de Verenigde Provinciën, die aan het huidige Koninkrijk der Nederlanden voorafging.

Willem I van Oranje-Nassau en zijn “Prinsenvlag”

De belangrijkste architect van deze opstand, Willem I van Oranje-Nassau, werd onmiddellijk uitgeroepen tot hoofd van de regering van de Verenigde Staten. Zijn vlag, genaamd “Prinsenvlag”, en werd een van de symbolen van deze nieuwe republiek. Het bestaat uit drie horizontale banden van oranje, wit en blauw (in deze volgorde van boven naar beneden) en vertegenwoordigt de twee belangrijkste gebieden die worden gecontroleerd door Willem I van Oranje-Nassau.

Orange, dat de blauw-oranje hoofdstad van de provincie Nassau vertegenwoordigt, ligt in het huidige departement Vaucluse en heeft als hoofdstad de gelijknamige stad, vooral beroemd om zijn oude theater. Willem I van Oranje-Nassau was prins tussen 1544 en 1584. Wit vertegenwoordigt de strijd voor vrijheid.

READ  Nederland: minister van Financiën omschrijft relschoppers als 'fraude'

Deze ‘prinsvlag’ werd tot 1653 door de Nederlandse marine gebruikt. Deze standaard bestaat ook Geïnspireerd door de vlag van New York, bestaande uit drie verticale banden van blauw, wit en oranje (van links naar rechts). Aanvankelijk gesticht door Nederlandse kolonisten in 1625 als Nieuw Amsterdam, werd de stad in 1664 omgedoopt tot New York toen de Britten het overnamen.

Halverwege de 17e eeuw werd de ‘prinsvlag’ verboden door de hoogste autoriteiten van de Verenigde Staten, in een tijd waarin het Huis van Oranje-Nassau van de politieke macht werd beroofd. Later werd deze vervangen door de huidige vlag van Nederland, die bestaat uit rood, wit en blauw (van boven naar beneden). De reden voor deze verandering is niet zeker. Sommigen zeggen dat ze de voorkeur geven aan rood De oceaan is beter zichtbaar dan oranje.

Oranje, de koninklijke kleur

De kleur oranje is uitgesloten van de nationale vlag en wordt geassocieerd met de heersende koninklijke familie in Nederland. Willem-Alexander, de huidige koning sinds april 2013, is een afstammeling van Willem van Oranje. Hij behoorde, net als zijn voorgangers, tot het Huis Oranje-Nassau.

De kleur oranje, het symbool van de geschiedenis van een heel land, komt ieder jaar in Nederland vrij. Tijdens de nationale feestdag Koningsdag, gevierd op 27 april. Uiteraard hebben diverse Nederlandse sportteams deze kleur overgenomen als favoriet van de Nederlanders.

Hoewel sommige van de eerste wedstrijden in het voetbal werden gespeeld in een wit tenue versierd met de drie rode, witte en blauwe strepen van de nationale vlag, nam het Nederlandse team in 1907 tegen Engeland een oranje trui aan. Op die dag, 21 december 1907, leed Nederland een verschrikkelijke nederlaag van twaalf tegen twee. De grootste in zijn geschiedenis. De Nederlandse voetballers in het oranje hebben geen mooie start gehad. Andere, waaronder drie (verloren) WK-finales (1974, 1978 en 2010) en een eindzege op het EK van 1988, zouden heel anders zijn.

READ  Het Verenigd Koninkrijk en Nederland willen een "internationale alliantie" vormen om Oekraïne van F-16's te voorzien.