Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ethyleenoxide, een kankerverwekkend bestrijdingsmiddel dat in Europa verboden is en onder weinig controle staat

Geplaatst op donderdag 24 juni 2021 om 8:36 uur

Ontdekt in september 2020 op sesamzaadproducten geïmporteerd uit India, werden onlangs ethyleenoxideresiduen ontdekt in partijen ijs en poedersuiker op hogere wetgevingsniveaus.

Gasvormig desinfectiemiddel geclassificeerd als “kankerverwekkend, mutageen en giftig voor de voortplanting”, maar dit chemische product dat als pesticide wordt gebruikt, is in de Europese Unie verboden.

Kanker en prikkelbaarheid

Ethyleenoxide, een “licht ontvlambaar” en “giftig” gas, kan “kanker veroorzaken” en leiden tot “genetische afwijkingen”, volgens een toxicologisch profiel opgesteld door het National Institute for Research and Safety (INRS).

Volgens de voorschriften voor pesticiden veroorzaakt dit gas ook “huidirritatie” en “ernstige oogirritatie” en kan het “de luchtwegen irriteren”, zoals gedefinieerd door de INRS.

De Algemene Administratie voor Concurrentie, Consumptie en Fraudebestrijding (DGCCRF) van haar kant benadrukt de noodzaak om “de blootstelling van consumenten” aan deze stof “zo veel mogelijk te verminderen”, een risico dat “op de lange termijn kan bestaan ​​in het geval van het consumeren van producten die het bevatten”.

Op vraag van AFP legde DGCCRF plaatsvervangend stafchef Remy Floff uit dat de autoriteiten op dit moment “geen vergiftiging op korte termijn hebben waargenomen” op de teruggeroepen producten.

Schimmel en salmonella

Ethyleenoxide wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel om schimmel te voorkomen en het risico op salmonella te verminderen, zegt Flove.

De “werkzaamheid in termen van desinfectie” is algemeen bekend, stelt het Nationaal Agentschap voor Voedselveiligheid, Milieu en Gezondheid op het werk (ANSES).

Als pesticide wordt het gebruikt “als een preventieve behandeling door middel van fumigatiesterilisatie”, zoals senator LR Laurent Dublom, auteur van een rapport over de kwestie in februari 2021, definieert.

READ  Is vaccinatie in het geding?

Verboden in Europa

Deze chemische stof is sinds 1991 in de Europese Unie verboden als pesticide en sinds 2011 is het gebruik ervan als “voedsel- en diervoederbeschermingsmiddel”, zoals de DGCCRF definieert in een persbericht.

Desinfectie van medische apparatuur is echter nog steeds toegestaan ​​op Europees niveau, waar de maximale residulimiet (MRL) van ethyleenoxide is vastgesteld op 0,05 mg/kg.

1500 referentieproducten

De besmetting werd voor het eerst gedetecteerd op sesamzaad uit India en de besmetting verspreidde zich naar veel producten (kikkererwten, brood, oliën, koekjes), waaronder voedingsmiddelen uit de biologische landbouw.

Onlangs hebben verschillende partijen suiker die bedoeld zijn voor het maken van jam en gelei, evenals verschillende partijen ijs, de terugroepprocedure ondergaan.

“Dit is een stabilisator die wordt gebruikt in de samenstelling van sommige soorten ijs, johannesbroodmeel”, specificeert DGCCRF in een persbericht.

In totaal zijn meer dan 1.500 referentieproducten teruggeroepen volgens de Rémy Flove-nummers van DGCCRF, wat overeenkomt met “6000 stuks”.

Referenties voor de teruggeroepen producten en batches zijn beschikbaar op de DGCCRF-website en op de terugroepwebsite .conso.gouv.fr.

Hermontage traceren

Als India de belangrijkste leverancier van sesam in Europa was, bleek uit partijen uit Vietnam, China of Jordanië niveaus van ethyleenoxide boven de maximale residulimiet.

Ook producten die uit Burkina Faso en Turkije worden geïmporteerd, zijn volgens Remy Floff bezorgd, waarbij hij opmerkt dat “producten door verschillende landen gaan” en dat “het volgen van de traceerbaarheid tijd kost”.

Gevraagd naar dit, hekelde ANSES de autorisatie van het gebruik van ethyleenoxide door bepaalde landen “in strijd met EU-regelgeving” en verklaarde dat de uitdaging was om “import van besmette producten” te verifiëren.

READ  Politieagent doodt man die is vrijgesproken van godslastering

Verbeterde bediening

De Europese Unie somt 1.498 werkzame stoffen op, 907 zijn verboden en “levert slechts 176 stoffen voor analyse”, noteert het rapport van senator Dublomb. Wat Frankrijk betreft, het analyseert 568 stoffen, maar “wat betreft 1.498 stoffen die moeten worden gecontroleerd, betekent dit dat meer dan 900 werkzame stoffen nooit worden gecontroleerd.”

Vanaf oktober 2020 is 100% van de sesamzaadjes uit India fysiek gescreend, zegt Flove.

Hij benadrukte dat er onderzoeken aan de gang zijn om de bron van deze vervuiling te achterhalen en dat de Europese Commissie contact heeft met de Indiase autoriteiten.

Maar “de filosofie van het Europese systeem is gebaseerd op expliciet vertrouwen in zijn handelspartners”, hekelde Laurent Dublom. Hij zei tegen AFP dat de operatie ‘een bewijs was van de naïviteit van publieke actie’.

Zoals de senator spijt heeft. R. “Disfunctionele” en “ontoereikende” controles op geïmporteerde levensmiddelen en roept op tot versterking ervan.