Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Duivelsadem’: wat is dit nieuwe type agressie dat steeds vaker voorkomt in Hong Kong?

Iemand loopt naar je toe, blaast in je gezicht en loopt dan weg. In Hong Kong barst een nieuw type agressie los: “Devil’s Breath”. Veel mensen waren de slachtoffers, en toen werden hun bankrekeningen leeggemaakt.

Het kwaad slaat vooral toe in het Wan Chai-district van Hong Kong, bekend om zijn nachtleven en populair bij toeristen tot de epidemie. Stuart, een 36-jarige Brit, vertelde AFP: Tijdens het chatten met een vrouw bij de uitgang van A lintEen man met vastberaden ogen kwam naar hem toe. “Eerst dacht ik dat hij me zou slaan, maar hij blies iets in mijn gezicht. Ik lachte. Maar dat is het. Ik weet niet meer wat er is gebeurd.”

De volgende dag, naast de black-out, werd zijn bankrekening HK $ 80.000 (€ 8.500) kwijtgescholden.

Managers en reguliere beheerders van Wan Chai hebben WhatsApp-groepen over dit onderwerp gemaakt. Ze krioelen al maanden van soortgelijke verhalen. De meeste slachtoffers herinneren zich niets meer van de gebeurtenissen. Toen ze wakker werden, werden hun accounts leeggemaakt door oplichters die, door hun slachtoffers te drogeren, hun geheime code gemakkelijk konden afpersen.

scopolamine

De slachtoffers noemden deze truc ‘de adem van de duivel’. De naam verwijst eigenlijk naar scopolamine, het is sterk Geneesmiddel Tegen reisziekte, die de wil aantast en bewusteloosheid kan veroorzaken. Ook slachtoffers zijn nog steeds getraumatiseerd door de geheugenkloof. ‘Je weet niet hoe je zo gehoorzaam had kunnen zijn’, zegt Stewart.

De politie gaf toe dat ze sinds het uitbreken van de epidemie een toename van dit soort criminaliteit hadden vastgesteld en zei dat ze de maatregelen ter bestrijding van dit fenomeen had verscherpt. “Toen ik een klacht indiende, zuchtte de politieagent en vertelde me dat hij al zo’n 90 dossiers op zijn bureau had”, zei een andere 41-jarige Brit, die 64.000 Hong Kong dollar (6.900 euro) van zijn rekening zag.

Hong Kong, een zeer veilige stad die wordt geconfronteerd met een toename van het aantal delinquentiezaken

Tot het uitbreken van de coronaviruspandemie kwamen drugslekken in glas zelden voor in Hong Kong, een van de veiligste steden ter wereld. maar met COVID-19fenomeen is gegroeid. Zoals in veel landen is de misdaad daar sinds het begin van de crisis geëscaleerd, waarbij het internationale financiële centrum de ergste recessie in decennia doormaakte.

Vorig jaar stegen diefstallen met 26%, afpersing steeg met 237% en oplichting met 89%, volgens de statistieken. Volgens politie en caféhouders zijn het vaak sekswerkers die hun toekomstige slachtoffers verdoven, soms met medeplichtigheid van mannen.

READ  Nancy Pelosi neemt na twee decennia de leiding over van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden