Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ernstige gevallen van Covid-19 zullen het IQ van patiënten beïnvloeden

Geplaatst op vr 06 mei 2022 om 10:55 uur

Met IQ-verliezen tot 10 punten, maken de onderzoekers zich zorgen over de cognitieve effecten van ernstige gevallen van Covid-19.

Hoewel de langetermijneffecten van Covid-19 nog onbekend zijn, suggereert een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en Imperial College London, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine en geciteerd door Le Dauphiné, dat ernstige cognitieve problemen kunnen optreden bij ernstige ontsteking in de COVID-19.

Dit zou rechtstreeks van invloed zijn op de intellectuele capaciteiten van de patiënten en leiden tot een lager IQ.

Als onderdeel van deze studie werden 46 patiënten tussen 28 en 83 jaar getest die tussen maart en juli 2021 in een ziekenhuis in Cambridge werden opgenomen op de intensive care nadat ze Covid-19 hadden opgelopen. Parallel en vergeleken met de resultaten voerden de onderzoekers vergelijkbare tests uit op 66.000 mensen uit het grote publiek.

20 jaar hersenveroudering

De resultaten zijn ondubbelzinnig: mensen die zwaar werden getroffen door Covid-19 hadden resultaten die lager waren dan de schattingen van de onderzoekers. Deze laatste noteerde minder nauwkeurige resultaten in de tegentesten en langere responstijden in vergelijking met de controlegroep.

Het IQ van personen die herstelden van langdurige Covid-ziekte was in sommige gevallen met 10 punten verminderd, wat overeenkomt met 20 jaar hersenveroudering. Merkbare effecten kunnen zijn: moeite met het vinden van een woord, het voltooien van verbale vergelijkingen of het hebben van een hogere reactietijd.

Hoewel milde gevallen van Covid-19 ook langetermijneffecten kunnen hebben op cognitieve vaardigheden, zijn ze relatief gering in vergelijking met de gevolgen van zogenaamde ernstige gevallen van Covid-19. Volgens de Cambridge-studie van de onderzoekers ontwikkelt tussen 33% en 76% van de patiënten cognitieve symptomen, tot zes maanden nadat ze hersteld zijn. De onderzoekers concludeerden dat deze patiënten langdurige zorg nodig zouden hebben om deze cognitieve tekortkomingen te behandelen.

READ  7 Span de onderrug aan om de rug te ontlasten en te versterken

Dit is niet de eerste studie die kijkt naar de effecten van het coronavirus op de hersenen. Als er sinds het begin van de pandemie hypothesen in deze richting zijn ontstaan, getuigen onderzoeken – zoals die van Nature in maart 2022 – van de effecten van Covid-19 op het menselijk brein, en in het bijzonder op de omvang ervan. Een andere studie die in 2021 in Nature Neuroscience werd gepubliceerd, toonde aan dat het virus hersencellen kan aanvallen.