Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eramet, Total Energies, Air Liquide, Air France… Dit zijn de Franse bedrijven die wedden op dit kleine land in Centraal-Afrika

Eramet, Total Energies, Air Liquide, Air France… Dit zijn de Franse bedrijven die wedden op dit kleine land in Centraal-Afrika

Update: Het artikel is om 17:55 uur bijgewerkt met de reactie van Air Liquide

Na de staatsgreep die op 26 juli in Niger plaatsvond, was het de beurt aan Gabon om instabiliteit te ervaren. Terwijl de aftredende president, Ali Bongo, zojuist tot winnaar was uitgeroepen, bestormden tientallen soldaten in de nacht van dinsdag 29 augustus op woensdag 30 augustus het tv-scherm om een ​​decreet uit te vaardigen waarin de aftredende president Ali Bongo tot winnaar werd uitgeroepen. “Het einde van het systeem.”

De Franse regering volgt de situatie in Gabon met ” grootste belangstelling Premier Elizabeth Bourne maakte de aankondiging tijdens een toespraak op de Ambassadeursconferentie in Parijs.

Honderd Franse bedrijven

Naast de politieke en humanitaire gevolgen kan deze achteruitgang ook economische gevolgen hebben. In totaal zijn er volgens de website van de Franse ambassade in Gabon ongeveer 110 Franse bedrijven aanwezig in dit kleine Centraal-Afrikaanse land aan de Atlantische kust (2,3 miljoen inwoners), bekend om zijn olie (het is een van de eerste producenten) . Het is het zwarte goud van Afrika bezuiden de Sahara), het hout en mangaan ervan, en het is het vierde meest gebruikte mineraal ter wereld, vooral bij de vervaardiging van staal. De Franse groepen zorgen meteen voor ongeveer 14.000 banen en genereren een geschatte omzet van 3,23 miljard euro.

Onder hen bevinden zich de mijnbouwgroep Eramet, het grote olie- en gasbedrijf TotalEnergies, het oliebedrijf Perenco en de koolwaterstofproducent Maurel & Prom. Ook industriële gasgigant Air Liquide is actief, evenals Spie Oil and Gas, gespecialiseerd in dienstverlening aan de olie- en gasindustrie. Ook aanwezig zijn Air France, amateurbedrijf CMA CGM (eigenaar van La Tribune), Bolloré Africa Logistics, Colas Public Works, Rougier Group, gespecialiseerd in houtmarketing, Of zelfs infrastructuurfonds Meridiam en verzekeringsmaatschappij AXA.

READ  ChatGPT voorspelt winnende lotnummers

Gabon is de 76e handelspartner van Frankrijk, volgens een nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken die in april werd gepubliceerd. Het vertegenwoordigt minder dan 0,1% van de Franse export naar de wereld. In 2022 vertegenwoordigden ze 536,6 miljoen euro. De belangrijkste geëxporteerde goederen zijn de producten van de agrovoedingsindustrie. In hetzelfde jaar bedroeg de waarde van de import uit Gabon naar Frankrijk 309,6 miljoen euro. Het is geen verrassing dat koolwaterstoffen het hoofdbestanddeel van de import vertegenwoordigen (67,6%), vóór de hout-, papier- en kartonsector (30%).

De activiteiten van Eramet zijn opgeschort

De Franse mijnbouwgroep “Eramet” maakte vanochtend, woensdag, bekend dat haar activiteiten in Gabon zijn beëindigd De factodichtbij ” de volgende “Procedure voorzien voor dit soort evenementen”. “Het is een tijdelijke schorsing.”L. bevestigt tentoonstelling Mijnbouwbedrijf kampt al met moeilijkheden in Nieuw-Caledonië. Eramet heeft een dochteronderneming in Gabon genaamd Comilog die mangaan ontgint. “Het is het enige land waar we mangaan winnen”min l tentoonstelling Woordvoerder van de groep. Eramet is dan verantwoordelijk voor de verwerking en verwerking ervan in Gabon, maar ook in de Verenigde Staten, Noorwegen en Frankrijk. Het bedrijf is ook eigenaar van de Transgabonian Exploitation Company (CITRAJ), de concessiehouder van de spoorlijn die Franceville in het oosten van Gabon verbindt met Ouendo aan de westkust van het land. In 2022 zal Eramet 8.767 mensen in dienst hebben, waarvan 98% Gabonees. Er zijn daar geen Franse burgers. Op de aandelenmarkt daalde de koers van het bedrijf aan het begin van de middag met 10%.

De dochteronderneming TotalEnergies wint op de aandelenmarkt

Het grote olie- en gasbedrijf zei dat het zich had gemobiliseerd “ Het garanderen van de veiligheid van haar werknemers en activiteiten, wat haar belangrijkste prioriteit is De groep heeft ter plaatse 350 mensen in dienst en is via haar dochteronderneming T. al meer dan 80 jaar aanwezig in Gabon in de exploratie en productie van koolwaterstoffen.otalEnergies EP Gabon, dat De aandelenmarkt daalde woensdag 12%. De dochteronderneming is actief op de locaties Anguille / Ile Mandji, Torpille en Baudroie-Mérou. In 2022 zal de productie 17.000 vaten olie-equivalent per dag (kboepd) bereiken. Ter vergelijking: TotalEnergies produceerde in hetzelfde jaar 204 kbps in Nigeria. In Gabon is TotalEnergies ook de grootste distributeur met 45 tankstations verspreid over het hele land. Wat betreft de bescheiden opkomst van 4.700 over het hele Afrikaanse continent. In 2022 verwierf TotalEnergies ook een belang van 49% in Compagnie des Bois du Gabon (CBG) om een ​​bosbeheermodel te ontwikkelen.

READ  Covid-19: AXA lanceert 300 miljoen euro om slachtoffers van de epidemie in restaurants te compenseren

Morell & Broome: Geen impact op de productie

“De huidige situatie bevindt zich nog steeds op het gebied van koolwaterstoffen”, vertelde producent Morell & Broom aan AFP. Heeft geen invloed “locaties van activiteit” Waar de werkzaamheden normaal worden uitgevoerd zonder enige impact op de productie “. De groep maakte op 15 augustus bekend dat het de oliemaatschappij Asala Energy, die actief is in Gabon, zou kopen van investeringsmaatschappij Carlyle voor $730 miljoen.

Air Liquide claimt meer dan 200 klanten

Air Liquide Gabon, gespecialiseerd in industriële gassen, werd in 1954 in Gabon opgericht, voordat er in 1963 een dochteronderneming werd opgericht. Tegenwoordig heeft Air Liquide Gabon meer dan 200 klanten. Het hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad Libreville en bestrijkt zowel de mijnbouw- en openbare werkensector als aannemers. De tweede site, gevestigd in Port-Gentil, is bestemd voor bedrijven actief in de oliesector. Het bedrijf heeft ongeveer veertig mensen in dienst, maar heeft geen Franse staatsburgers. ” De veiligheid van het personeel is onze topprioriteit en we hebben de nodige maatregelen genomen. Wij blijven waakzaam Air Liquide bevestigt tentoonstelling.

Air France annuleert zijn dagelijkse vluchten

Het Franse bedrijf is onlangs begonnen met het uitbreiden van zijn activiteiten in Gabon na de Covid-crisis. De communicatie tussen Parijs en Libreville keerde eind juni zelfs terug naar het niveau van vóór de gezondheidscrisis. Het bedrijf zette zaterdag zelfs een Airbus A350 in, in plaats van de gebruikelijke A330’s, om de capaciteit te vergroten. Terwijl de De putschistische soldaten kondigden de sluiting van de grenzen aan en dat Air France tot nader order had besloten de dagelijkse rotatie tussen Parijs en Libreville te annuleren.

READ  Voor minder inspannende fietstochten

Staatsgreep in Gabon: een nieuwe steen in de tuin van Air France Africa

De redactie nam contact op met Meridiam & Colas, Spie Oil and Gas en Axa en weigerde commentaar te geven op de situatie.