Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er rijdt zes maanden geen directe Eurostar tussen Londen en Nederland

Er rijdt zes maanden geen directe Eurostar tussen Londen en Nederland

De Eurostar-dienst tussen Nederland en Londen is van juni 2024 tot en met januari 2025 niet beschikbaar, zo maakt NS International bekend. De onderbreking van zes maanden in het rechtstreekse reizen, korter dan de eerder geschatte elf maanden, werd toegeschreven aan renovatiewerkzaamheden aan Amsterdam Centraal Station.

De afgelopen maanden hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, spoorinfrastructuurbeheerder ProRail, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Eurostar samengewerkt om oplossingen te vinden ondanks de geplande ingrijpende renovatie van Amsterdam Centraal Station. Omdat er echter geen eenvoudige oplossing bestond, werd na diverse onderzoeken besloten om in de tweede helft van 2024 de rechtstreekse dienst naar Londen tijdelijk stop te zetten.

De werkzaamheden, die in 2024 van start gaan als onderdeel van het Nederlandse hoogfrequente spoorprogramma (PHS), vereisen een volledige renovatie van het station en maken de bouw van een lounge en een Eurostar-terminal mogelijk. Vanwege de administratieve rompslomp na de Brexit zal er geen plaats meer zijn voor de noodzakelijke veiligheids-, douane- en paspoortcontroles. Vertrekken vanuit Rotterdam, de tweede stop in Nederland, zijn niet mogelijk vanwege de beperkte ruimte voor de noodzakelijke grenscontroles. Er werden verschillende oplossingen overwogen, zoals een tijdelijke douanetunnel onder de Amstel, maar die zouden niet op tijd klaar zijn.

Als gevolg hiervan is besloten dat er tussen juni 2024 en januari 2025 gedurende ongeveer een half jaar geen rechtstreekse treinen vanuit Nederland naar Londen rijden. Nederlandse passagiers of bezoekers die vanuit Londen naar Nederland reizen, moeten bij aankomst in Brussel uitstappen of overstappen op een andere trein. NS International uitte haar teleurstelling en benadrukte de inspanningen om de Eurostar naar Londen een aantrekkelijker alternatief voor vliegreizen te maken. Vanaf januari 2025, als de nieuwe terminal in Amsterdam klaar is, zullen de Eurostar-treinen “vaker” rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen rijden, aldus NS.

READ  De gijzelaars kwamen terecht bij een Apple store in Amsterdam, waar de gewapende man werd aangehouden