Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er pakken zich wolken samen boven de sector

Er pakken zich wolken samen boven de sector

Tijdens een wandeling deze zomer tussen de heide van Cap Fréhill, in de Côte d’Armor, konden wandelaars op een heldere dag de grote, roerloze bladen zien, ongeveer vijftien kilometer aan de horizon, vanaf de top van de kliffen. Binnenkort zullen de windturbines in de baai van Saint Brieuc beginnen te draaien en elektriciteit produceren. Zoals de exemplaren die momenteel worden verzameld voor de kust van Fécamp (Seine-Maritime). In september dit jaar was 80% van de windmolens in Bretons gebouwd door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola klaar, evenals 50% van de windmolens in Normandië geassembleerd door EDF Renewables. Het is de bedoeling dat het in december operationeel zal zijn, een jaar na de exploitatie van het station van Saint-Nazaire (Loire-Atlantique), het eerste offshore windpark in Frankrijk.


Maar naarmate de herfst nadert, werpen stormen schaduwen over de lucht boven het kanaal, waardoor de gigantische turbines uit het zicht verdwijnen. Het is moeilijk om het niet te zien als een metafoor voor de wolken die zich over de hele wereld boven de offshore windenergie samentrekken en een golf van paniek veroorzaken binnen een nog jonge en tot nu toe worstelende sector.

Op 20 juli stopte de Zweedse exploitant Vattenfall een windparkproject voor de kust van Norfolk, in het oosten van Engeland. “De stijgende inflatie en rentetarieven hebben gevolgen voor de hele energiesector, maar de geopolitieke situatie heeft offshore windenergie en de toeleveringsketen ervan bijzonder kwetsbaar gemaakt.”“, kondigde voorzitter Anna Borg aan.

READ  De stress van ontbrekende of vertraagde pakketten twee dagen voor Kerstmis
Lees ook onze column: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Offshore windenergie: “Zal het toekomstige park in Normandië van EDF winstgevend zijn met € 45 per MWh?”

Binnen een paar maanden stegen de turbinekosten met 40% als gevolg van de koorts die vooral staal en koper trof, en de subsidies die aanvankelijk door de overheid waren voorgesteld om de projectvergelijking in evenwicht te brengen. “Het weerspiegelt niet langer de marktomstandigheden.”zoals ze het uitdrukte.

Waarschuwingsborden vanaf 2022

Aan het begin van de zomer beëindigden het Brits-Nederlandse Shell, in samenwerking met Engie, en Iberdrola, via dochteronderneming Avangrid, in de Verenigde Staten elektriciteitsaankoopcontracten met betrekking tot twee windparkprojecten voor de Pacifische kust. Massachusetts Coast, elk 1,2 gigawatt, die zal worden uitgesteld terwijl er over een nieuw tarief wordt onderhandeld. Aangegeven redenen: toeleveringsketen en onverwachte financieringskosten die van invloed zijn “De hele offshore windsector” en het afsluiten van contracten “onhaalbaar” zoals het is.

Lees ook: Stopzetting van een proefproject voor drijvende windturbines voor de kust van Morbihan

Iberdrola stelde om dezelfde reden ook een ander project in Connecticut uit. “Het beeld is niet meer zo rooskleurig als iedereen zich tot voor kort had voorgesteld.”zei Samantha Woodworth, analist bij Wood Mackenzie, terwijl ze toekeek “veel exploitanten” Toekomstige windparken probeerden opnieuw te onderhandelen over hun stroomafnamecontracten.

Je hebt nog 75,67% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.