Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er is een ongebruikelijk aantal gevallen van dengue gemeld op het vasteland van Frankrijk

Gezondheidsautoriteiten maakten woensdag bekend dat er sinds het begin van het jaar 26 gevallen van inheemse knokkelkoorts zijn gemeld op het vasteland van Frankrijk, een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zei dat ze werden geïdentificeerd in de regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur en Occitanie.

Gevallen van ‘oorspronkelijke’ dengue zijn opgetreden bij mensen die in de 15 dagen voorafgaand aan het begin van de symptomen niet naar het gebruikelijke gebied waren gereisd waar het virus zich verspreidde, naar het buitenland of naar het buitenland.

Slechts ongeveer tien gevallen per jaar

Sinds 2010 heeft de Franse instantie voor volksgezondheid nauwelijks meer dan een dozijn inheemse gevallen geregistreerd in zijn ernstigste jaarverslagen.

Dengue-koorts is een besmettelijke ziekte die van persoon op persoon wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde tijgermug. Het virus circuleert regelmatig in de Franse provincies van de Antillen, maar ook op de Franse eilanden in de Stille en Indische Oceaan.

Op het vasteland van Frankrijk is de Aedes albopictus of tijgermug, een potentiële knokkelkoortsvector, momenteel vastgesteld in 67 afdelingen, volgens de DGS.

In 2020 identificeerden gezondheidsautoriteiten 14 gevallen van inheemse dengue en in 2021 twee.

Koorts, hoofdpijn en lichaamspijn

Symptomen zijn vaak griepachtig (koorts, hoofdpijn, pijn in het lichaam) en verschijnen binnen 3 tot 14 dagen na een muggenbeet. Dengue-koorts is vaak goedaardig en wordt gecompliceerd door de hemorragische vormen. De behandeling is symptomatisch, inclusief pijn en koorts.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat “het voorkomen van beten en het beheersen van de verspreiding van muggen noodzakelijk is om het optreden van epidemische plekken te verminderen.”

READ  Sanofi-vaccin is eindelijk thuis