Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Engeland, Nederland, Türkiye… Noha Deco, reiziger en geluksbrenger van de Paris Club

Engeland, Nederland, Türkiye… Noha Deco, reiziger en geluksbrenger van de Paris Club

De ondertekening van Noha Dico bij Paris FC op 31 januari stuitte op enige scepsis bij veel supporters op de netwerken. Velen wezen op de daling van zijn statistieken. “Het is waar dat ik niet mijn meest productieve seizoenen heb gehad”, geeft hij toe. Ik heb enkele negatieve opmerkingen gelezen. Maar het heeft geen zin om te veel te kijken naar wat mensen schrijven. Voetbal is meer dan statistieken. Ik moest mijn wedstrijden in hun geheel bekijken en niet bij de cijfers blijven. Ik was een groentje en had een aantal grote shows. Ik wilde me graag aanmelden toen ik aankwam. »

Twee en een halve maand later heeft de 31-jarige spits, die in zijn carrière 88 doelpunten heeft gemaakt, bijna iedereen zover gekregen dat hij het daarmee eens is. Voorafgaand aan de trip naar Troyes op zaterdag (19.00 uur) heeft hij twee keer gescoord, twee assists gegeven en zich met zijn bewegingsgevoel meteen in het team geïntegreerd. In negen wedstrijden die hij voor Parijs speelde, heeft hij nog geen nederlaag geleden.

Noha Deco (rechts), hier tegen Bordeaux afgelopen maart. 2024 sportpictogram

Nadat hij in zijn jeugd Maisons Alfort en Créteil had bezocht, keerde Deco zeventien jaar na zijn vertrek terug naar de regio Parijs om zich aan te sluiten bij een opleidingscentrum in Straatsburg. “De beste kans voor mij was om terug te komen”, legt hij uit. Ik had andere opties, maar toen Paris Football Club zichzelf voorstelde, was ik meteen enthousiast. Het is een club die mij altijd sterk heeft aangesproken. Ik moest ook wat stabiliteit vinden. »

READ  Iga Swiatek plaatst zich voor finale na gemakkelijke overwinning op Daria Kasatkina

De herinnering aan Anfield Road en het succes tegen Liverpool

Geplaagd door financiële zorgen verliet hij Straatsburg op 19-jarige leeftijd en sloot zich aan bij vier competities en negen verschillende clubs. “Ik heb voetbal altijd gezien als een manier om te reizen, en dat is waartoe ik de kans kreeg”, legt hij uit. Ik verdiende wat geld, maar bovenal verrijkte ik mezelf cultureel en menselijk. Alleen in Griekenland kon ik de taal niet leren, anders spreek ik Engels en beheers ik de basis van het Nederlands en Turks. Ik ben trots op mijn reis. Op zeer jonge leeftijd naar het buitenland gaan en testen in Engeland, onder de omstandigheden waarin ik vertrok, zonder enige ervaring behalve een paar nationale wedstrijden, is niet iets dat voor iedereen weggelegd is. Het is niet eenvoudig om daar te tekenen, daar te blijven en daar op te treden. »

De spits kwam in 2011 na een succesvolle proef aan bij Wigan (Premier League) en verbleef negen seizoenen in Engeland, waar hij voornamelijk in de Championship (D2) speelde bij Blackpool, Wolverhampton en Hull City. “Ik heb veel plezier gehad bij Wolves, waar ik een bekende en gevestigde spits in het Championship werd”, bevestigt hij. Als beste herinneringen noemt hij de Community Shield uit 2013 met Wigan tegen Manchester United (1-2) op Wembley en de overwinning (2-1) met Wolves op Anfield Road tegen Liverpool tijdens de Cup van 2017.

Betalingsproblemen in Turkije

“Ik heb ook tegen clubs als Chelsea en Manchester City gespeeld en in volle stadions met geschiedenis als Aston Villa, Leeds en Nottingham Forest gespeeld. Het is een genot om dit allemaal mee te maken”, benadrukt hij. Terwijl zijn goede prestaties voor Wolves zorgde ervoor dat hij in 2014 werd opgeroepen voor het Malinese nationale team (3 interlands), maar slaagde er niet in zich te vestigen in de Premier League. “Het is een beetje jammer, maar de breuk van mijn kruisband die ik opliep in augustus 2015, toen ik 27 scoorde, Een doelpunt in twee seizoenen hield me tegen in mijn momentum. “14 mei 1892, en ik ben geboren op 14 mei 1992, was een teken”, glimlacht hij. “Ik werd gehuurd van Hull en het was echt een geweldig seizoen. vóór de Covid-lockdown. Ik vond het erg leuk.”

READ  "The Sign of Young Players" ... Andre Ayew verlicht Gabon!

Wat de rest betreft, in Turkije, in Gaziantep en vervolgens in Malatyaspor, waren het ‘half vijgen en half druiven’. “Ik hield van het land, de infrastructuur, de stadions, het enthousiasme, maar op voetbalvlak liep het slecht af vanwege betalingsproblemen”, vertelt Deco, die destijds voor OFI Kreta speelde. Hij voegde eraan toe: “Het niveau van het Griekse kampioenschap was iets minder sterk. Het leven was goed. Wat ik me herinner is de sfeer in de stadions van AEK Athene, Panathinaikos en Olympiakos. Het was soms warmer dan in Engeland.”

Gebaseerd op de rijke ervaring die hij heeft opgedaan tijdens veertien seizoenen in het buitenland, hoopt Deco Paris FC richting de play-offs te leiden: “Ik moet mijn ervaring meenemen. We hebben een goede dynamiek en we moeten alles geven wat we hebben in de laatste zeven wedstrijden. Ik denk alleen aan onszelf.” “Voor een spits is het goed om in dit team te spelen, omdat we technische spelers hebben. Ik houd van diepgang en van opvallend zijn en de speelfilosofie past goed bij mij. Op persoonlijk vlak ben ik heel blij om daar te zijn.” terug in de regio Parijs. Ik heb een grote familie.” (Noot van de redactie: vierde van een gezin van dertien), Het is nu gemakkelijker voor hen om mij te volgen, en het geeft mij een groter verlangen om hier, thuis, te slagen! »

READ  Reims-AS Monaco: de officiële line-up

Wedstrijdblad

Troyes-Parijs, zaterdag (19.00 uur), Obi Stadion. Scheidsrechter: de heer Abed.

Parijs: Nkambadiou – Debila, Chirgui, Mbau, Godin, Mendouki (Cap), Doucet – Kibale, Kamara, Deco – Djebbari. Vernieuwing: Rio (links), Kolodzijczak, Olila, Lassen, Diaby-Fadija, Lopez, Lukmbela. Kunstenaar: Gilly.

Afwezigen: Toure (Australië U23), Marchetti (return), Hamel, Gori, Currie, Pimbélé, Gueye, Alakoch (geblesseerd).