Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Emmanuel Macron hoopt dat “verschillen tot zwijgen kunnen worden gebracht uit respect voor iedereen.”

Emmanuel Macron hoopt dat “verschillen tot zwijgen kunnen worden gebracht uit respect voor iedereen.”

Op dinsdag 12 september hekelde Emmanuel Macron “Mensenverschillen die geen reden hebben om te bestaan” Wat betreft de bilaterale betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko: Rabat heeft de door Parijs aangeboden hulp nog niet aanvaard, na de verwoestende aardbeving die de regio van Marrakesh trof.

“Het is duidelijk dat het aan Zijne Majesteit de Koning en de regering van Marokko is om op volledig soevereine wijze internationale hulp te organiseren, en daarom staan ​​wij ter beschikking van hun soevereine keuze.”De Franse president maakte dit bekend in een videoclip gericht aan het Marokkaanse volk die op het netwerk werd geplaatst X (voorheen Twitter).

Volg Livena: Aardbeving in Marokko live: het initiële aantal stijgt tot 2.901 doden en 5.530 gewonden, volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken

“Dit is wat we vanaf het eerste moment op een volkomen natuurlijke manier hebben gedaan, en daarom zou ik uit respect willen zwijgen over alle verschillen die tot verdeeldheid leiden en de zaken ingewikkelder maken op dit werkelijk tragische moment. voor iedereen.”hij voegde toe.

Zondag maakte Rabat bekend dat het de steun van vier landen (Spanje, Groot-Brittannië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten) had aanvaard, maar niet om Franse hulp vroeg, wat meteen veel vragen opriep.

Strakke relaties

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk, de voormalige koloniale macht waarin een grote Marokkaanse gemeenschap leeft, zijn gespannen geworden sinds Emmanuel Macron dichter bij Algerije probeerde te komen, wat in 2021 de diplomatieke betrekkingen met Rabat verbrak, beschuldigd van…“vijandigheden”.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: Volgens Rescue Without Borders hadden “de autoriteiten meer hulp kunnen accepteren”

Marokko bekritiseert ook Frankrijk omdat het niet achter de Verenigde Staten en Israël staat, die Israël erkenden “Marokkaans” Westelijke Sahara, waarvan Marokko ongeveer 80% controleert.

READ  Geannuleerde vluchten op het eiland

“Wij staan ​​vandaag en morgen aan uw zijde.”De Franse president kondigde dit aan richting de Marokkanen. Parijs kondigde 5 miljoen euro aan hulp aan niet-gouvernementele organisaties in het land die bijdragen aan de hulpverlening.

“We zullen er op de lange termijn zijn op humanitair niveau, op medisch niveau, voor de wederopbouw, voor culturele en erfgoedhulp, op alle gebieden waarop het Marokkaanse volk en zijn autoriteiten ons als nuttig beschouwen.”hij voegde toe.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Aardbeving in Marokko: sterke mobilisatie in Frankrijk na oproepen om donaties in te zamelen

De wereld met Agence France-Presse