Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Elektrische auto’s, zijn ze niet zo groen? Drie gedocumenteerde argumenten

Kolen auto’s?

Een veelgehoord argument is dat deze elektrische auto’s evenveel broeikasgassen zouden uitstoten als thermische auto’s, omdat de elektriciteit die ze gebruiken zelf wordt geproduceerd door energiecentrales die fossiele brandstoffen zoals steenkool gebruiken.

Maar volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency produceert een elektrisch voertuig dat wordt opgeladen in St. Louis, Missouri – een van de staten die het meest afhankelijk zijn van steenkool voor elektriciteit – gemiddeld 247 gram kooldioxide (CO2) per mijl (dat is ongeveer 154 gram). gram) per kilometer. ), vergeleken met 381 gram voor het thermische voertuig.

De ecologische voetafdruk van een elektrische auto hangt af van de regio of het land waarin hij wordt opgeladen: hij is hoger in landen als Polen of Aziatische landen, die een groot deel van hun elektriciteit uit steenkool produceren, dan in Frankrijk, waar hij sterk afhankelijk is van op kernenergie.

En als we kijken naar de hele levenscyclus, inclusief de productie van batterijgrondstoffen en het begin van recycling aan het einde van hun levensduur, stoten voertuigen met interne verbrandingsmotor nog steeds aanzienlijk meer koolstofdioxide uit dan elektrische voertuigen, concludeert International Expert (A) Transport Council The Cleaner (ICCT) in een uitgebreid onderzoek.

Vuile mijnbouw extractie

De fabricage van batterijen is een energie-intensief proces, omdat sommige componenten worden gewonnen en grondstoffen over de hele wereld moeten worden vervoerd om te worden verzameld en verkocht. Recyclen is duur.

Volgens een veel gedeeld Facebook-bericht is er 227 ton aarde nodig om de mineralen te winnen die nodig zijn voor een enkele batterij van een elektrische auto. Die schatting lijkt te komen uit een analyse die in 2020 is gepubliceerd door het Manhattan Institute, een klimaatsceptische onderzoeksgroep.

READ  Kabinet kondigt verlenging fietsaankoophulp in 2023 aan

Volgens veel experts zijn deze cijfers echter misleidend. “Dit is een grove overdrijving”, zegt Peter Neumann, hoogleraar duurzaamheid aan de Curtin University in Australië. Volgens hem hangt het allemaal af van het verkenningsgebied en het type batterij.

Mijnbouw heeft nog andere negatieve effecten: 70% van het kobalt, een bestanddeel van batterijen, komt bijvoorbeeld uit de Democratische Republiek Congo, waar kinderen worden uitgebuit in mijnen. Toegang tot componenten brengt volgens het International Energy Agency ook strategische leveringsproblemen met zich mee, waarvan een groot deel uit China komt.

Maar boren naar olie, met zijn aanzienlijke milieu-impact, is volgens George Baker, onderzoeker bij ICCT, geen betere oplossing.

“Het is in ieder geval duidelijk dat de sociale en ecologische impact van de opwarming van de aarde catastrofaal is en van veel grotere omvang dan de mijnbouw voor batterijen”, zegt Becker.

Gevaar voor “in de sneeuw vallen”

Na een sneeuwstorm in Virginia, VS, in januari, plaatsten mensen berichten op Facebook waarin ze beweerden dat elektrische auto’s het risico liepen te crashen in het verkeer, waardoor passagiers onverwarmd binnen bleven en de rijen voor auto’s weer verlengd werden. Verschillende organisaties die feiten controleren hebben geprobeerd deze bewering te verifiëren en hebben geen bewijs gevonden voor deze beweringen.

De kwestie van overmatig verbruik van elektrische auto’s als het koud is, is onderwerp van discussie onder experts, waarbij sommigen beweren dat auto’s met een verbrandingsmotor uiteindelijk meer verbruiken omdat ze de motor moeten laten draaien om de verwarming aan te zetten.