Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Eierschaal”-planeten om bewoonbare werelden op te sporen

Amerikaanse wetenschappers en het National Center for Scientific Research hebben getracht het vermogen van een exoplaneet, bestaande uit rotsen, te simuleren om tektonische activiteit te vertonen, door de diversiteit van verschillende factoren die inherent zijn aan zowel de planeet als zijn gastheerster. Hun model zou kunnen worden gebruikt in toekomstig onderzoek naar bewoonbare werelden.

Op aarde lijkt het ontstaan ​​en de diversiteit van het leven nauw verband te houden met de geologische activiteit van de planeet (energiestroom, lossen) evenals zijn activiteit tektonische. Dus de capaciteit van a extrasolaire planeet Het introduceren van tektoniek kan een kritische factor zijn bij het zoeken naar planeten Extra’s bewoonbaar.

Een team van Franse en Amerikaanse wetenschappers probeerde vissen te simuleren Lithosfeer (De buitenste laag van a rotsachtige planeet, stijf en in het algemeen bros) van a extrasolaire planeet, beginnend met de veronderstelling dat dit gedrag Lithosfeer De belangrijkste factor die van invloed is op het vermogen van de planeet om te voorzien: tektonische activiteit. In hun model kan de dikte van de buitenste laag afhangen van verschillende parameters die specifiek zijn voor de planeet – de grootte, leeftijd, samenstelling, interne en oppervlaktetemperaturen – evenalsster die ronddraait – haar helderheid Evenals de afstand tot de planeet.

Planetaire “eierschaal”?

Het onderzoeksteam maakte aanvankelijk deel uit van een extrasolaire planeet Het is vergelijkbaar met de grootte en samenstelling van de aarde, en uit de eerste resultaten blijkt dat leeftijd, grootte en oppervlaktetemperatuur de belangrijkste factoren zijn voor de dikte van de lithosfeer. Zo zullen kleinere en oudere planeten over het algemeen dikkere rotsschillen vertonen, terwijl kleinere en grotere planeten dunnere en brossere rotsschillen zullen vertonen.

READ  Meteoriet van het jaar om vanavond naar te kijken: 5 dingen om te weten over de Perseïden

Maar bepaalde combinaties van parameters hebben wetenschappers er soms toe gebracht planeten te ontdekken met zeer delicate rotsbollen, die ze “eierschaalplaneten” noemen. die buitenste planeten Het zou een enkele lithosfeer hebben met weinig of geen topografie aan het oppervlak, en zou geen tektoniek vertonen, waardoor zijn vermogen om onderdak.

Volgens de studie kan zo’n exoplaneet bestaan ​​als de planeet erg jong is, radioactieve elementen heeft die de planeet van binnenuit verwarmen en een hoge oppervlaktetemperatuur heeft (hetzij dankzij de korte afstand tot zijn ster, hetzij dankzij de sterke Opwarming van de aarde). Ze suggereren ook dat twee van de momenteel bekende exoplaneten “eierschaal” -planeten kunnen zijn!

Een model voor het vinden van bewoonbare werelden?

Dankzij hun studie hebben wetenschappers voorgesteld om hun model te gebruiken als een praktische gids voor het vinden van potentieel bewoonbare werelden: volgens Paul K. Byrne, hoofdauteur van de studie, ” Als je een bepaalde planeet hebt, op een afstand van zijn ster en met een bekende massa, kan dit model schattingen maken van vele andere eigenschappen ”, inclusief het vermogen om tektoniek te introduceren.

Hun model zou dan kunnen bijdragen aan het zoeken naar potentieel bewoonbare exoplaneten over lange perioden, waar het leven een bepaalde tijd nodig heeft om zich duurzaam te ontwikkelen.

Futura in de sterrenHet is een niet te missen ontmoetingsplaats voor liefhebbers van astronomie en ruimte. Ontmoet ons elke 1e van de maand voor een volledig overzicht van de efemeriden van de maand, met tips over hoe u het beste kunt observeren wat er in de lucht gebeurt. Een speciale aflevering die elke 15e van de maand wordt gepubliceerd, nodigt u uit om meer te weten te komen over een specifiek object of evenement dat astronomisch en ruimtenieuws zal markeren.

READ  Volgens een Japanse studie kunnen zoogdieren in noodsituaties ademen ... door de anus

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?