Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een windpark in Dalhem kan het Einstein-telescoopproject in Nederland in gevaar brengen

De Nederlandse provincie Limburg heeft bij de Waalse regering beroep aangetekend tegen een reeds verleende vergunning voor de bouw van een windpark in Dalhem, vlakbij de grens met Viseu en Nederland. De bouw ervan zal gevolgen hebben voor de komst van de originele Einstein-telescoop in Zuid-Limburg. Het windproject stuit op een ondergrondse telescoop die zwaartekrachtgolven waarneemt, die in een straal van 10 km geen trillingen in de grond kunnen waarnemen. Windturbines veroorzaken echter trillingen. De bouw van de windturbine kan de continuïteit van het project in gevaar brengen.

Eerder had de Nederlandse provincie Limburg al een windturbineproject in de regio Heerlen afgeblazen omdat het in een 10 kilometer zone zou zijn gelegen.

Zo ging hij in beroep tegen de bouw van de Waalse windturbine om “de kandidatuur van Einsteins telescoop te verdedigen”, schrijven de Limburgse parlementariërs Stephan Satijn en Leah Roffes vrijdag in een brief aan de Limburgse staten. De provincie heeft dit bezwaar kenbaar gemaakt aan de regering en de Nederlandse ambassade in Brussel.

De Nederlandse grensgemeenten Eijsden-Margraten en de Vlaamse Voer en het Vlaamse Gewest hebben al beroep aangetekend tegen het windpark.

De telescoop bestaat onder meer uit drie tunnels van elk 10 kilometer lang, die een paar honderd meter onder de grond afdalen. Via deze tunnels hopen wetenschappers meer te weten te komen over de vorming van de aarde en het heelal. Maar om kans te maken op dit prestigieuze programma, moet het veld stabiel zijn. De provinciebestuurder vreest dat juist deze stabiliteit in het gedrang kan komen door de bouw van grote windturbines bij de telescoop.

READ  Wereld-2022: Turkije sluit zich aan, Rusland verslagen, België en Nederland hebben plezier

In 2025 moet een besluit worden genomen over de locatie van de Einstein-telescoop. Tot die tijd wil de provincie binnen een straal van 10 kilometer alles voorkomen dat de werking van de telescoop negatief kan beïnvloeden. Hij en de provinciale overheid zijn nog in gesprek met lokale Belgische functionarissen die nabij de grens zinkmijnen willen bouwen. Dit heeft ook gevolgen voor de continuïteit van het project. Ook zijn er gesprekken met de Duitsers over plannen om windturbines in de regio te bouwen.