Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een wetenschapper legt uit: „We hebben in tien jaar tijd iets meer dan 28 kilometer afgelegd.”

“In tien jaar tijd hebben we iets meer dan 28 kilometer afgelegd.” Op Mars, verklaarde vrijdag 5 augustus op franceinfo Olivier Gasnault. Hij is de wetenschappelijk directeur in Frankrijk voor het Frans-Amerikaanse ChemCam-instrument, een van de 10 instrumenten op Rover Curiosity die tien jaar geleden, op 6 augustus 2012, Mars bereikte.

Podcast >> Mars, een nieuw epos

NASA heeft de activiteit van de Mars Explorer-robot opnieuw verlengd tot september 2025. Curiosity gaat naar een nieuwe regio van de Rode Planeet om zijn verkenningen voort te zetten.

franceinfo: De missie van Curiosity zou twee jaar duren, maar uiteindelijk is het tien jaar geweest en duurt het tot 2025. Wat nu?

Olivier Jasneau: Het is een geweldige investering en we zijn blij dat we het nog vele jaren kunnen gebruiken en het oppervlak van Mars kunnen blijven verkennen. Het voordeel van het verlengen van de missie is met name dat we aan de voet van een berg van 5.000 meter hoog staan ​​en er geen twijfel over bestaat om naar de top te gaan, maar de eerste lagen vertellen ons over de evolutie van de omgeving op Mars. We proberen de overgang naar een kale gang te begrijpen.

Is dit wat er waarschijnlijk met de aarde zal gebeuren met de opwarming van de aarde?

We bevinden ons op heel verschillende geologische tijdschalen, het probleem van de aarde is nijpender. Transformaties op Mars gaan veel verder terug in het verleden en vonden plaats over vele jaren, en we hebben het over miljoenen jaren. Het is een meer globale verandering van de planeet, inclusief het magnetische veld van de atmosfeer en dus de aanwezigheid van water op het oppervlak.

READ  Microsoft Office verkoopt goedkoper aan eigenaars van illegale kopieën

Hoe verklaar je de levensduur van deze robot?

We hebben teams van ingenieurs die geweldige tools hebben ontwikkeld, zowel op Rover als op tools zoals ChemCam. Het doel van twee jaar was minimaal en om dit te bereiken zijn we verplicht om krachtigere technologieën te ontwikkelen die deze continuïteit mogelijk maken. Nu willen we aandacht besteden aan hoe we deze tools gebruiken om ze zo lang mogelijk te bewaren. Dit is een wetenschappelijke winst voor de hele samenleving.

Wat doet de ChemCam-tool op Curiosity?

Het is een chemische camera die rond de VS de chemische samenstelling van de rotsen in kaart brengt die de bodem van Mars vormen om deze geologische context te begrijpen. Dit helpt te begrijpen hoe rotsen meer dan drie miljard jaar geleden door water werden getransformeerd toen het leven op aarde verscheen en er vloeibaar water op Mars was. De visie van ChemCam is om de chemische samenstelling van deze rotsen te begrijpen, wat hun oorsprong is vanuit het oogpunt van stollingsgesteenten en hun transformatie met water. We hebben kunnen aantonen dat er verschillende uitbarstingen van vloeibaar water op Mars zijn geweest die deze rotsen hebben getransformeerd.

Hoe heb je het verkenningsgebied bepaald?

Dit is het werk dat werd gedaan voordat de landingsplaats werd gekozen om een ​​site te vinden waar we de beste kans hadden om interessante resultaten te krijgen over het feit dat er water was, dat de plaats bewoonbaar zou zijn geweest en over de organisatie van de geologische lagen die het mogelijk maken een chronologie vast te stellen.

READ  Geen twijfel mogelijk: de aarde wordt warmer

Dan hebben we beperkte reismogelijkheden, is er geen weg, zijn we te ver weg en doen we veel observaties terwijl we verder gaan. We hebben in tien jaar iets meer dan 28 kilometer afgelegd en het lijdt geen twijfel dat we volledig ergens anders op Mars zullen gaan. We vervolgen onze klim naar deze berg die ons in staat stelt verder te gaan in de geschiedenis van Mars. We hopen over deze paar kilometer een paar miljoen jaar te verkennen.

Wat hebben we geleerd in tien jaar?

Het eerste resultaat was om de bewoonbaarheid van deze regio 3,6 miljard jaar geleden aan te tonen. Als er een heel eenvoudige eencellige levensvorm zou zijn, zou deze een paar miljoen jaar onder deze omstandigheden hebben kunnen overleven. Het is aangetoond dat deze omgevingscondities zijn geëvolueerd naar een droger klimaat en dat water ondergronds is verplaatst. We bestuderen deze overgang nu, en we hebben ook kunnen aantonen dat er mogelijk een continent op Mars is ontstaan.

Ten slotte zijn er studies van de moderne atmosfeer die worden gedaan met een Spaanse klimaatstudietool om te zien hoe deze zich verhoudt tot het verleden op Mars en de stralingsomstandigheden aan de oppervlakte.