Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een vluchteling in Duitsland, een voormalige Afghaanse minister wordt bezorger

Hij was een voormalig minister in Afghanistan. Nu woont meneer Sadat in Duitsland en verdient hij zijn brood als afhaalbezorger op de fiets. Doordeweeks zes uur per dag, en in het weekend van 12.00 tot 22.00 uur, loopt hij door de straten van Leipzig in een feloranje jumpsuit, zijn bedrijfslogo en zijn tas om pizza’s en andere gerechten bij klanten te bezorgen.

“Er is niets om je voor te schamen, het is een baan als alle andere”Hij vertelde AFP op zondag 29 augustus. “Als er een baan is, is dat omdat er vraag is en iemand de leiding moet nemen.”De vijftigste filosoof.

Afghanen zijn al jaren de op één na grootste groep migranten in Duitsland, na Syriërs, met ongeveer 210.000 ingediende asielaanvragen sinds 2015.

De heer Sadat arriveerde enkele maanden voordat het Kabul-regime tegen de Taliban instortte. Hij was van 2016 tot 2018 minister van Communicatie van Afghanistan. Hij beweert nu zijn post te hebben verlaten omdat hij de corruptie bij de overheid beu is. Twee jaar later verslechterde de veiligheidssituatie. “Dus ik besloot te gaan.”, Hij zegt.

Hoewel hij zowel de Afghaanse als de Britse nationaliteit bezit, besloot hij eind 2020 in Duitsland te gaan wonen. Hij denkt dat hij meer kansen heeft in zijn sector binnen de grootste Europese economie. Het probleem: zijn gebrek aan kennis van het Duits was meteen een last, en de Covid-19-pandemie met opsluiting maakte het leren er niet gemakkelijker op. Voortaan wijdt hij zich aan haar met gemiddeld vier uur les per dag, alvorens op zijn Lieferando bakfiets te rijden.

READ  COVID-19: Waarom is de gezondheidssituatie "aanzienlijk" verslechterd in Guyana?

Hij rekent 15 euro per uur. Dit is 50% meer dan het minimumloon in Duitsland (€ 9,50), maar het is niettemin een zeer bescheiden loon. Ondanks alles is hij van mening dat hij erin is geslaagd zichzelf te onderhouden.

De heer Sadat heeft geen recht op de vluchtelingenstatus en aanverwante voordelen omdat hij in de eerste plaats een Brits staatsburger is. Ondanks alles zegt hij geen spijt te hebben van zijn beslissing.

Met de terugtrekking van de NAVO-troepen uit Afghanistan denkt Syed Sadat dat hij nuttig kan zijn in Duitsland. “Ik kan de Duitse regering adviseren en ervoor zorgen dat het Afghaanse volk er baat bij heeft, omdat ik een realistisch beeld van het terrein kan geven” Ter plaatse bevestigt hij ons. Hij heeft hierover nog geen bericht ontvangen.