Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mexico voorkomt karavaan van 300 migranten

Een karavaan van ongeveer 300 migranten, de meesten uit Midden-Amerika, werd volgens de politie op maandag 30 augustus vastgehouden in de Zuid-Mexicaanse staat Chiapas, terwijl het probeerde de grens met de Verenigde Staten te bereiken.

Deze groep, die voornamelijk bestaat uit Guatemalanen, Hondurezen, Salvadoranen en een paar Haïtianen, werd volgens een rapport van de staatspolitie van Chiapas op hun mars naar de grens tegengehouden door een handhavingsapparaat van de Nationale Garde. Mexicaanse immigratiebeambten screenden vervolgens deze migranten, inclusief vrouwen en kinderen, voordat ze 80 van hen arresteerden.

27.500 veiligheidstroepen werden ingezet aan de grens

Volgens lokale mediavideo’s gooiden migranten stenen naar de Nationale Garde die hen op de weg blokkeerde. Deze groep immigranten, die aanvankelijk uit 700 personen bestond, was zaterdag vertrokken uit Tapachula, aan de grens met Guatemala. Maar na verschillende confrontaties met de politie gaven velen van hen, meestal gezinnen, er de voorkeur aan hun reis te staken.

Degenen die aan een politiezoektocht wisten te ontsnappen, zochten hun toevlucht in de gemeenschappen die in dit gebied waren opgezet voordat ze zich hergroepeerden om hun reis te hervatten.

Een andere karavaan van ongeveer 200 migranten verliet maandag dezelfde stad, met als doel ook de Verenigde Staten te bereiken om daar hun toevlucht te zoeken.

Deze karavanen van immigranten, waaronder veel minderjarigen, zijn in aantal toegenomen sinds de Amerikaanse president Joe Biden aan de macht kwam.

Mexico heeft meer dan 27.500 strijdkrachten ingezet aan zijn noord- en zuidgrenzen om deze migratiegolven het hoofd te bieden.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Washington en Mexico-Stad zoeken naar oplossingen voor de immigratiecrisis

De wereld met AFP