Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een staatsgreeppoging in de Democratische Republiek Congo: volgens het leger behoren meerdere Amerikanen en een Brit tot de daders

Een staatsgreeppoging in de Democratische Republiek Congo: volgens het leger behoren meerdere Amerikanen en een Brit tot de daders

Een woordvoerder van het leger van de Democratische Republiek Congo bevestigde dat verschillende Amerikanen, waaronder ‘twee blanke mensen’ en een Congolese ‘genaturaliseerde Brit’, tot de daders behoorden van de poging tot staatsgreep die zondagochtend in Kinshasa werd verijdeld.

Ongeveer veertig aanvallers werden gearresteerd terwijl vier anderen, onder wie hun leider Christian Malanga, een Congolees staatsburger met het Amerikaanse staatsburgerschap, werden “geneutraliseerd” (gedood) door veiligheidstroepen, zei politiewoordvoerder generaal Sylvain Ekeng ‘s avonds op de nationale televisie. van de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC).

Video – Democratische Republiek Congo: Volgens het leger is een ‘poging tot staatsgreep’ verijdeld in Kinshasa

Verschillende nationaliteiten

De woordvoerder legde uit dat de aanvallers, die het huis van een minister en het ‘Paleis van de Natie’, waar de kantoren van president Felix Tshisekedi zijn gevestigd, hebben aangevallen ‘tot verschillende nationaliteiten behoren’.

Naast Christian Malanga “is er zijn zoon, wiens naam Marcel Malanga is, die daar was” en “er zijn nog twee andere Amerikaanse staatsburgers, blank.” “We hebben ook een genaturaliseerde Britse burger, die nummer 2 is in de groep”, voegde de generaal eraan toe.

Eerder vandaag maakte de Amerikaanse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo, Lucy Tamlin, de Congolese autoriteiten bekend. “Wees ervan verzekerd dat we zullen samenwerken met de autoriteiten van de DRC”, zei ze.

Het huis van de minister werd aangevallen

De legerwoordvoerder zei dat Christian Malanga en zijn groep ‘probeerden de instellingen aan te vallen’.

READ  Erdogan zegt dat Zweden en Finland lid worden van de NAVO een 'fout' zou zijn

Volgens hem waren ze aanvankelijk van plan de huizen van de nieuwe premier Judith Sominwa en de minister van Defensie Jean-Pierre Bemba aan te vallen. Maar ze ‘konden het huis niet identificeren’ van de eerste en ‘vonden’ de tweede niet in zijn huis. Vervolgens “vielen ze de woning van Vital Kamerhi aan”, de minister van Economische Zaken, die met zijn gezin in zijn woning was.

Een goede vriend van de minister zei dat hij en zijn familieleden er niet door getroffen waren, maar dat twee politieagenten die hen beschermden, werden gedood.

Vlag van Zaïre

In de ochtend waren op videobeelden, blijkbaar gefilmd door de aanvallers zelf en geplaatst op sociale media, mannen in militair uniform te zien in het Paleis van de Natie – waar president Felix Tshisekedi niet aanwezig was – die met de vlag van Zaïre zwaaiden, de vroegere naam van de Democratische Partij. Republiek Congo destijds. Mobutu Sese Seko, dictator die in 1997 werd afgezet.

De burgerbeweging Lucha (Fight for Change) eiste in een persbericht ‘de noodzaak van een serieus en diepgaand onderzoek om licht te werpen op dit ernstige incident’, waarbij ze vooral vraagtekens zette bij het schijnbare gemak waarmee ‘zwaarbewapende’ mannen werden belaagd. in staat om het Paleis van de Natie binnen te gaan.