Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De spanningen tussen Spanje en Argentinië ontaarden in een diplomatieke crisis

De spanningen tussen Spanje en Argentinië ontaarden in een diplomatieke crisis

Op zondag 19 mei eist Madrid een “openbare verontschuldiging” van Javier Miley, naar aanleiding van de controversiële uitspraken van laatstgenoemde over de vrouw van Pedro Sanchez, de Spaanse premier.

De Spaanse regering maakte op zondag 19 mei bekend dat zij haar ambassadeur in Argentinië tot nader order had teruggeroepen, waarbij zij de Argentijnse president Javier Miley beschuldigde van het “beledigen van Spanje” en zijn socialistische premier Pedro Sanchez tijdens een officieel bezoek aan Madrid.

In een officiële aankondiging bevestigde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albarez ook dat Madrid een “openbare verontschuldiging” eiste van Javier Miley, naar aanleiding van de controversiële uitspraken van laatstgenoemde over de vrouw van Pedro Sanchez.

De Argentijnse president, die al enkele weken in openlijk conflict verkeert met de Spaanse regering, sprak de betreffende woorden uit tijdens de conferentie ‘Europe Viva 24’, georganiseerd door de extreemrechtse Spaanse partij ‘Vox’, waarbij hij te gast was eer op zondagmiddag.

Javier Miley, gewend aan schokkende uitspraken, viel, zoals hij in deze toespraak gewend was te doen, het “socialisme” en de linkse partijen aan, maar hij viel ook de vrouw van de premier, Begonia Sánchez, aan en beschuldigde haar (zonder haar te noemen) ervan “corrupt”.

Een afwijking van “diplomatieke gebruiken”

“De mondiale elites realiseren zich niet hoe destructief het is om de ideeën van het socialisme te implementeren. Ze weten niet wat voor soort samenleving en land dit kan opleveren, wat voor soort mensen zich aan de macht vastklampen en hoeveel misbruik dit kan veroorzaken.” Hij zei.

“Als je een promiscue vrouw hebt, word je vies en heb je vijf dagen nodig om erover na te denken”, voegde hij eraan toe.

Deze opmerkingen werden beschouwd als een duidelijke verwijzing naar het recente besluit van Pedro Sanchez om al zijn activiteiten op te schorten en zich vijf dagen terug te trekken om zijn ontslag te overwegen, nadat de Spaanse rechterlijke macht een voorlopig onderzoek had geopend op beschuldiging van “handel in invloed” en “corruptie”. ” tegen zijn vrouw.

READ  Le puissant cycloon tropische Batsirai touche Madagascar, selon un météorologiste

Ze kregen zware kritiek van het hoofd van de Spaanse diplomatie, die in een op televisie voorgelezen verklaring de “zeer gevaarlijke woorden” en de aanval “ongekend in de geschiedenis van de betrekkingen” tussen Spanje en Spanje aan de kaak stelde.

José Manuel Albarez zei: “Javier Maile werd in goed vertrouwen verwelkomd in de Spaanse hoofdstad (…) Hij werd met het nodige respect behandeld en de nodige publieke middelen werden hem tijdens zijn verblijf door de Spaanse staat ter beschikking gesteld.”

Hij voegde eraan toe: “Het is onaanvaardbaar dat een zittende president die Spanje bezoekt, onze democratie” en “ons volk” beledigt, verwijzend naar een schending van “diplomatieke gebruiken” en “de eenvoudigste regels voor coëxistentie tussen de landen.”

José Manuel Albarez gaf aan dat hij de Spaanse ambassadeur ‘voor onbepaalde tijd’ had opgeroepen voor overleg en eiste ‘een publieke verontschuldiging van Javier Maile’. Hij waarschuwde: “Als deze excuses niet worden gemaakt, zullen we alle maatregelen nemen die we passend achten.”

Meest gelezen