Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuwe versie van het Covid-virus: Frankrijk schort aankomsten uit Zuid-Afrika op

Geplaatst op 26 november 2021 om 10:40 uurBijgewerkt 26 november 2021 12:02

Zal de EU te midden van de vijfde golf van variabele delta te maken krijgen met een nieuwe golf van het alternatief? In Zuid-Afrika is een nieuwe soort ontdekt, besmettelijker dan Delta en mogelijk resistent tegen vaccins. Frankrijk sloot uit voorzorg de grenzen voor reizigers uit Zuid-Afrika.

“Er is besloten om alle vluchten vanuit Zuid-Afrika onmiddellijk voor minstens 48 uur op te schorten”, zei minister van Volksgezondheid Olivier Veran, aan de zijlijn van een reis naar Bretagne. In het proces bevestigde Matignon de informatie en verklaarde dat reizigers uit Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini bezorgd zijn.

“Mensen die de afgelopen 14 dagen in een van deze landen hebben gereisd, worden aangemoedigd om zich bij de autoriteiten te melden en zo snel mogelijk een RT-PCR-screeningtest te doen”, voegde Matignon eraan toe. Olivier Veran legde uit dat de nieuwe variant “nog niet in Europa is gediagnosticeerd” en dat reizigers die onlangs zijn aangekomen onder speciaal toezicht zullen staan.

Europese reactie op de studie

“De Europese Commissie zal, in nauwe samenwerking met de lidstaten, voorstellen om de noodrem te activeren om het vliegverkeer vanuit de Zuid-Afrikaanse regio te verstoren als gevolg van variant B.1.1.529”, zei hij. Ursula von der Leyen Deze vrijdag vroeg in de ochtend. De voorzitter van de Europese Commissie heeft het aantal landen dat betrokken is bij Zuid-Afrika niet gespecificeerd.

De Europese uitvoerende macht zal vrijdag tijdens een vergadering een voorstel presenteren aan vertegenwoordigers van de lidstaten. Dan is het aan de Europese Raad (de instelling die de zevenentwintig vertegenwoordigt) om een ​​dergelijke aanbeveling aan te nemen. “De situatie verandert heel snel. We willen ervoor zorgen dat we er alles aan doen om de verspreiding van dit alternatief te vertragen”, vertelde een woordvoerder van de commissie aan AFP.

READ  Na de ramp in Afghanistan is de NAVO een tijd van twijfel

Sluiten in andere landen

Zelfs vóór de mogelijke reactie van de gemeenschap en vóór Frankrijk, hadden sommige landen vrijdagochtend het voortouw genomen. Italië De minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, heeft een verbod op toegang tot zijn grondgebied aangekondigd voor iedereen die “in de afgelopen 14 dagen” in Zuid-Afrika is gebleven. Landen die door deze maatregel worden getroffen zijn Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini.

Duitsland Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat zijn land ook zou voorkomen dat buitenlandse reizigers uit Zuid-Afrika zijn grondgebied binnenkomen. Deze regel, die vrijdagavond van kracht wordt, gaat gelden voor Zuid-Afrika en “mogelijke buurlanden”. Alleen Duitse burgers mogen terugkeren, onder voorbehoud van een quarantaine van veertien dagen, zelfs als ze zijn ingeënt.

Video. Covid-19: de belangrijkste cijfers van de epidemie in Frankrijk

Oostenrijk van zijn kant zal Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini classificeren als verschillende handelsregio’s. Vanuit deze landen is de toegang verboden en vanaf vrijdag middernacht mogen vluchten uit deze zeven Afrikaanse landen niet landen. Oostenrijkse staatsburgers hebben het recht om het land binnen te komen, maar ze moeten zich houden aan strikte quarantaineregels (10 dagen quarantaine, PCR-test bij binnenkomst, registratie).

Malta heeft soortgelijke stappen ondernomen. Buiten de grenzen van de Europese Unie, en zelfs daarvoor, was het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat de grens met Zuid-Afrika sloot. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Sajid Javid, heeft donderdag aangegeven dat alle vluchten vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe en Botswana vanaf vrijdagmiddag worden opgeschort.

Zorgen, maar er zijn nog veel onbekenden

“We weten op dit moment heel weinig over dit nieuwe alternatief”, gaf Gabriel Attal toe. Het heet “B.1.1.529” en blijkt volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten besmettelijker te zijn dan de deltavariant. Bovenal vertoont het een “extreem hoog” aantal mutaties. Er zijn verschillende nieuwe genen die dit type SARS-CoV-2-resistentie kunnen bieden tegen de immuniteit die wordt geboden door vaccins.

READ  Omicron-variant: eerste gegevens over de derde dosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin zijn bemoedigend

Op dit moment is het delta-type coronavirus, dat in India verscheen, bijna het enige dat in de Europese Unie circuleert. Veel besmettelijker dan de historische soort Sars-Cov2, is ze verantwoordelijk voor de huidige vijfde golf op het Oude Continent. Hoewel het de effectiviteit van vaccins tegen ernstige vormen niet beïnvloedde, verminderde het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wel hun effectiviteit tegen overdracht van het virus met 40%.

Avic AFP