Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuwe sms-zwendel kan grote schade aanrichten

Een nieuwe sms-zwendel kan grote schade aanrichten

Enige tijd geleden ontvingen veel Fransen een sms van de SFR waarin stond dat er een wijziging van de simkaart naar eSIM was aangevraagd. Het bericht gaat vergezeld van een link naar een webpagina om bezwaar te maken tegen deze wijziging. De betreffende site vraagt ​​om de gebruikersnaam en het wachtwoord van het SFR-account om de wijziging te annuleren.

Deze sms wil je SFR-inloggegevens stelen

SMS staat voor eSIM, dat wil zeggen een elektronische simkaart die, in tegenstelling tot conventionele simkaarten, op het moederbord van een smartphone wordt gesoldeerd. Hierdoor kunnen fabrikanten op termijn de simkaarthouder gewoon uit hun toestellen halen, zoals in de VS al het geval is bij de iPhone 14. Het is nu al mogelijk om een ​​wijziging van een simkaart naar een eSIM te bestellen.

Maar pas op: deze sms-berichten zijn volledig nep, onderdeel van een massale campagne om zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Informatie die oplichters later zullen gebruiken om contact op te nemen met de operator en een nieuwe simkaart aan te vragen. De klantenservice zal de rozenpot niet kunnen identificeren, omdat de vertrouwelijke klantgegevens kloppen…

Dit alles omzeilt tweefactorauthenticatieprocedures, die bijvoorbeeld in banktoepassingen worden gebruikt. Deze informatie kan ook worden gebruikt om phishing-scams te organiseren die gericht zijn op het stelen van geld. Het is noodzakelijk om deze sms te negeren, die gericht is op een groot aantal smartphonegebruikers en niet alleen op SFR-abonnees.

Over het algemeen moet u op uw hoede zijn voor sms-berichten die er officieel uitzien of afkomstig zijn van een trigger, vergezeld van een link. Let op eventuele spelfouten of de naam van de afzender, aangezien dit u op het pad van oplichting kan brengen.

READ  Telefoons, tablets, computers... Vijf vragen over de binnenkort verplichte universele oplader in de EU