Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuwe ‘Jupiter’ die heter is dan de zon biedt inzicht in de evolutie van sterren

Een nieuwe ‘Jupiter’ die heter is dan de zon biedt inzicht in de evolutie van sterren

Het binaire systeem, het meest extreme in zijn soort dat tot nu toe bekend is, is geïdentificeerd dankzij gegevens van de Very Large Telescope van de European Southern Observatory.

In een doorbraak voor astrofysica hebben onderzoekers een binair hemelsysteem onthuld op ongeveer 1400 lichtjaar afstand dat onze kennis van planeten en sterren onder extreme omstandigheden zou kunnen hervormen.

Dit systeem opent een uniek venster voor het bestuderen van ‘hete Jupiters’, planeten vergelijkbaar met Jupiter maar met verzengende temperaturen vanwege hun nabijheid tot sterren. Gepubliceerd in natuurlijke astronomieDe studie onthulde een binair systeem dat bestaat uit de overblijfselen van een zonachtige ster en een sterachtig object dat niet zwaar genoeg is voor waterstoffusie. Dit binaire systeem, het meest extreme in zijn soort dat tot nu toe bekend is, werd geïdentificeerd dankzij gegevens van de Very Large Telescope van de European Southern Observatory.

“We hebben een Jupiter-achtig object geïdentificeerd dat in een baan rond een ster draait die de heetste is die ooit is gemeten, ongeveer 2000 graden heter dan de zon”, zegt Dr. Niama Halakon, hoofdauteur van de studie van het Weizmann Institute of Science in Israël.

Weizmann Instituut voor Wetenschapdr.. Nima Halakun

Vanwege zijn grote omvang in verhouding tot de zwakke ster waar hij omheen draait, biedt hij een zeldzame gelegenheid om de extreme omstandigheden van het hete Jupiter te bestuderen. Het systeem geeft ook inzicht in de evolutie van dubbelsterren. De opmerkelijke dichtheid van de bruine dwerg, die 80 keer zo zwaar is als Jupiter maar samengeperst tot de grootte van Jupiter, stelt hem in staat de zwaartekracht van zijn ster te overleven.

READ  Oostenrijk | De verloren herinnering aan het terugtrekken van de gletsjer

De extreme temperaturen veroorzaakt door de nabijheid van zijn baan zorgen voor grote verschillen tussen de twee hemisferen in dag en nacht, waardoor het gemakkelijk is om de effecten van de atmosfeer op de exoplaneten te begrijpen. Het onderzoek van Dr. Halakun, dat voortbouwt op eerder werk, vergroot de kennis van hete Jupiters en biedt een waardevol inzicht in de evolutie van binaire systemen.

Het systeem, een ongekend kijkje in dit soort binaire formatie, maakt de weg vrij voor het bestuderen van het effect van intense ultraviolette straling op planetaire atmosferen en het verbeteren van ons begrip van de evolutie van sterren en planeten.