Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

5 tekenen en symptomen van een bloedstolsel

5 tekenen en symptomen van een bloedstolsel

Bloedstolsels zijn vaste formaties die zich in aders of slagaders vormen en tot ernstige complicaties kunnen leiden. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van een bloedstolsel te herkennen, zodat u snel kunt handelen en de nodige medische hulp kunt krijgen. Samen onderzoeken we veelvoorkomende tekenen van een bloedstolsel, mogelijke complicaties en wanneer we een arts moeten raadplegen.

Veelvoorkomende tekenen en symptomen van een bloedstolsel

Tekenen en symptomen van een bloedstolsel kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en locatie. Bloedstolsels kunnen zich vormen in verschillende aders en slagaderswat leidt tot het verschijnen van specifieke symptomen.

Bloedstolsel in de diepe aderen

Een bloedstolsel in de diepe aderen, ook wel diepe veneuze trombose (DVT) genoemd, kan de volgende symptomen veroorzaken:

Verwarming van het gebied waar het stolsel zich bevindt

zwelling (het ene been is bijvoorbeeld groter dan het andere)

Tederheid bij het aanraken van het gebied rond het stolsel

Milde tot matige pijn die in de loop van uren of dagen erger wordt

Als u deze symptomen heeft, is het belangrijk om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Een bloedstolsel in de slagaders

Een bloedstolsel in de slagaders kan symptomen veroorzaken die lijken op een hartaanval of beroerte. Symptomen van bloedstolsels in de slagaders kunnen zijn:

Pijn of ongemak op de borst De meeste hartaanvallen veroorzaken ongemak in het midden of de linkerkant van de borstkas. Dit ongemak duurt meestal niet langer dan een paar minuten of gaat weg en komt weer terug. U kunt druk, beklemming, een vol gevoel of pijn voelen. Het kan ook worden verward met brandend maagzuur of indigestie.

READ  Uit het onderzoek bleek dat mensen op zoek zijn naar vrienden die je naar hen ruikt

Ongemak in het bovenlichaam U kunt pijn of ongemak voelen in een of beide armen, rug, schouders, nek, kaak of bovenbuik.

kortademigheid Dit kan het enige symptoom zijn of het kan optreden vóór of tegelijkertijd met pijn of ongemak op de borst. Het kan ook in rust of tijdens lichte fysieke activiteit voorkomen.

koud zweet

ongewone vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, soms meerdere dagen (vooral bij vrouwen)

Braken en misselijkheid

plotselinge duizeligheid of licht gevoel in het hoofd;

Als u deze symptomen ervaart, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken of 911 te bellen.

een bloedstolsel in de hersenen;

Een bloedstolsel in de hersenen kan de volgende symptomen veroorzaken:

plotselinge zwakte of gevoelloosheid van het gezicht, de arm of het been aan één kant van het lichaam

plotseling verlies van gezichtsvermogen Wazig of verminderd zicht

Moeite met spreken of het onvermogen om te praten

hoofdpijn plotseling en scherp

Duizeligheid, Slaperigheid, vallen of gebrek aan coördinatie

Misselijkheid of braken (vooral als het gepaard gaat met een of meer van de bovenstaande symptomen)

Als u deze symptomen heeft, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.

Complicaties van een bloedstolsel

Bloedstolsels kunnen tot ernstige complicaties leiden, maar dit gebeurt niet altijd. Het is belangrijk om te weten dat u mogelijk geen van de gebruikelijke symptomen van een beroerte heeft voordat deze complicatie optreedt.

longembolie;

Een longembolie treedt op wanneer een bloedstolsel in de onderste ledematen of het bekken afbreekt en naar de longen gaat, bloedstroom blokkeren. Symptomen kunnen zijn: een plotseling en ernstig gevoel van kortademigheid, snelle ademhaling, pijn op de borst, hevig zweten, bewustzijnsverlies, blauwe verkleuring van de lippen en ledematen, en een hoest die bloederig sputum kan produceren.

READ  De eerste resultaten in een grote COVID-19-enquête, gevallen zijn nog grotendeels onbekend

Hypertensie van de longslagader

Het is mogelijk dat meerdere kleine bloedstolsels kleine slagaders in de longen blokkeren zonder onmiddellijke symptomen te veroorzaken. Dit kan leiden tot pulmonale arteriële hypertensie, Dit legt extra druk op het hart en kan uiteindelijk leiden tot hartfalen.

Het is essentieel om een ​​medische professional te raadplegen als u symptomen van een bloedstolsel heeft om de juiste behandeling te bepalen en het risico op levensbedreigende complicaties te verminderen.

risicofactoren

Bepaalde gezondheidsfactoren, bijv Diabetes en atheroscleroseverhoogt het risico op een bloedstolsel. leefgewoonten, bijv rokenHet verhoogt ook het risico op bloedstolsels. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van een bloedstolsel te kennen als u anticonceptiepillen gebruikt, als u zwanger bent of na een bevalling bent, als u hormoonvervangingstherapie (HST) gebruikt of onlangs een operatie heeft ondergaan.

Wanneer gaat u naar een zorgprofessional?

Een bloedstolsel en de complicaties ervan kunnen levensbedreigend zijn. Als u tekenen of symptomen van een bloedstolsel heeft en het gevoel heeft dat u een hartaanval, beroerte of longembolie krijgt, bel dan onmiddellijk 911 of ga naar de eerste hulp.

Onthoud dat dit artikel alleen voor informatieve doeleinden is en geen vervanging is voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een medische professional voor een juiste diagnose en behandeling.

Volg ons op Google Nieuws * PRESSE SANTÉ wil gezondheidskennis overbrengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.