Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een museum gaf hem 70.000 euro om op een doek te plakken: de kunstenaar, die het voor zichzelf hield, zal het moeten terugbetalen

Een museum gaf hem 70.000 euro om op een doek te plakken: de kunstenaar, die het voor zichzelf hield, zal het moeten terugbetalen

Hij vertrok met de kassa om publiciteitswerk te doen. Hij moest het equivalent van ruim 70.000 euro aan op het doek geplakte bankbiljetten laten zien, maar uiteindelijk zorgde hij voor lege lijsten en hield het enorme bedrag: een rechtbank heeft maandag een Deense kunstenaar veroordeeld tot terugbetaling van het grootste deel van het bedrag.

“De rechtbank heeft besloten dat de kunstenaar het museum 492.549 kronen (66.000 euro) moet betalen, het verschuldigde bedrag, minus het honorarium van de kunstenaar en de compensatie die verband houdt met de ophanging”, aldus een persbericht van de rechtbank in Kopenhagen.

In 2021 stemde het Konsten Museum in Aalborg, West-Denemarken, ermee in een grote som geld aan Lens Hanning te lenen, zodat hij een van zijn oude werken, die in Denemarken en Oostenrijk een overheidssalaris vertegenwoordigt, in Deense en euro-coupures kon herbouwen. .

‘Neem het geld en ga weg.’

Toen de dozen werden geopend, merkten de medewerkers dat de kozijnen leeg waren en werd het bedrijf omgedoopt tot ‘Neem het geld en ga weg’.

Maar museumdirecteur Lacy Anderson besloot de twee werken te presenteren als onderdeel van zijn tentoonstelling over moderne werken. “Ze zorgen voor humor en laten je nadenken over de manier waarop we werk waarderen”, legde hij uit, maar benadrukte dat het museum naar de rechter zou stappen als de 58-jarige Hanning het geld niet zou terugbetalen.

Voor zijn werk ontving Hanning 10.000 kronen (1.340 euro), naast de tentoonstellingsbonus. Hij klaagde de staat aan wegens schending van zijn auteursrecht. In antwoord op een vraag van TV2 Nord schatte de kunstenaar dat het museum “veel meer” ontving dan het geld dat het investeerde, vooral dankzij de berichtgeving in de media over de kwestie.

READ  De Amerikaanse actrice Annie Wershing is op 45-jarige leeftijd overleden