Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een massale evacuatie uit een overvol centrum voor asielzoekers

Een massale evacuatie uit een overvol centrum voor asielzoekers

Honderden asielzoekers die buiten een hostel in de Noord-Nederlandse stad Der Abel kampeerden, zijn weggejaagd naar andere locaties in het land, zeiden ambtenaren zaterdag.

Het Rode Kruis en de Nederlandse afdeling van Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwen al weken voor een dreigende humanitaire noodsituatie, in de hoop onderdak te vinden terwijl hun zaak wordt overwogen.

“Vannacht zijn enkele honderden mensen met bussen naar andere opvangbestemmingen in het land gebracht”, zegt Leon Veldt, een woordvoerder van het Nederlands Vluchtelingenbedrijf (COA).

“We hopen de situatie in Der Abel langzaam te stabiliseren”, vertelde hij aan AFP.

Volgens Nederlandse kranten zijn zaterdag echter tientallen mannen achtergebleven uit angst hun plek in de rij te verliezen.

In dit belangrijkste opvangcentrum van het land zagen AFP-verslaggevers vrijdag honderden asielzoekers op de grond liggen onder geïmproviseerde zeilen, naast rijen vuile draagbare toiletten en zonder andere apparatuur.

De Nederlandse premier Mark Rutte gaf toe dat er “schandelijke taferelen centraal stonden” en dat er fouten waren gemaakt, en beloofde een “structurele oplossing” voor het probleem.

Het kabinet kondigde vrijdagavond maatregelen aan om de crisis aan te pakken, die zij wijt aan personeelstekorten bij het COA en woningnood in Nederland. Ongeveer 16.000 mensen van wie de asielaanvraag is goedgekeurd, worden gedwongen in centra zonder accommodatie te verblijven.

Zo moet het land ermee instemmen asielzoekers alleen terug te halen als ze onderdak vinden voor hun familie.

De Nederlandse regering heeft toegezegd meer opvangfaciliteiten te openen – op een door het leger ter beschikking gestelde basis, op een schip met 200 bedden in Arnhem en accommodatie bij de TU Delft.

READ  Mark Rutte in gesprek met King, die tot de vervroegde verkiezingen voor een interim zorgt

jhe/jg/at