Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een Japans onderzoek toont de voordelen van kaas aan tegen cognitieve achteruitgang

Een Japans onderzoek toont de voordelen van kaas aan tegen cognitieve achteruitgang

Een onderzoek onder oudere volwassenen in Japan toonde een gunstige relatie aan tussen kaasconsumptie en een goede cognitieve gezondheid.

Dit zal jou ook interesseren

[EN VIDÉO] Interview: Waarom worden we ouder? Elke dag verouderen ons lichaam en onze cellen. Welke fysiologische processen vinden plaats bij…

Onderzoek naar het effect van voeding op het voorkomen van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang vordert. Studies tonen aan dat het mediterrane dieet, dat veel fruit en groenten bevat, maar ook zuivelproducten, en het ketogene dieet (rijk aan vet en weinig suiker) de progressie van neurodegeneratie, zoals de ziekte van Alzheimer, kan vertragen.

De Japanse onderzoekers wilden weten of kaasconsumptie geassocieerd was met een verminderde cognitieve functie bij oudere volwassenen die in een gemeenschapsomgeving wonen (dus niet in een instelling). Ruim 1.500 volwassenen ouder dan 65 jaar namen deel aan het onderzoek, dat in het tijdschrift werd gepubliceerd Voedingsstoffen. Gegevens werden verzameld via persoonlijke interviews en metingen van functionele vaardigheden, en de deelnemers verkregen vervolgens een score die de aan- of afwezigheid van cognitieve stoornissen beoordeelde.

Nuttige associatie ter verduidelijking

Na correctie voor verstorende factoren toonden de resultaten aan dat mensen die kaas consumeerden minder kans hadden op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen dan anderen. Merk ook op dat 37% van de kaasconsumenten het een of twee keer per week consumeert, 29% om de dag en 34% dagelijks.

Volgens onderzoekers hebben kaasconsumenten mogelijk een gevarieerder dieet dan anderen, wat een goede cognitieve gezondheid bevordert. Een andere hypothese is dat kaas voedingsstoffen bevat die gunstig zijn voor de hersenen. Nieuwe onderzoeken zullen de causaliteit kunnen verduidelijken, bijvoorbeeld in andere populaties en een groter aantal deelnemers.

READ  Werken op een poolstation op Antarctica? Ervaring trekt aan, ondanks lage salarissen