Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een gigantische ijsberg breekt af op Antarctica

Een gigantische ijsberg breekt af op Antarctica

>> Lees ook: Wat is er gebeurd met de grootste ijsberg ter wereld?

1.550 vierkante kilometer, ruim 15 keer de oppervlakte van de stad Parijs.

Dit is de omvang van de enorme ijsberg die afbrak van een ijsschots op Antarctica, een gebeurtenis die plaatsvond op 22 januari 2023, tussen 20.00 en 21.00 uur Franse tijd tijdens vloed, volgens Britse wetenschappers van de British Antarctic Survey. bas). Een gebied dat ook groter is dan Groot-Londen.

Het is eigenlijk een bestaande scheur in het ijs, genaamd Chasm-1, die groter had kunnen zijn. Velen hebben zich de afgelopen jaren ook op natuurlijke wijze ontwikkeld op de enorme 150 meter dikke ijsstructuur.

In 2017 trok een van de grootste ijsbergen ooit, met een oppervlakte van 5.800 vierkante kilometer, een dikte van 350 meter en een gewicht van een biljoen ton, de aandacht van wetenschappers en de media door zich af te breken van een ander westelijk deel van Antarctica, de Larsen-ijsplaat, op de punt van het schiereiland..

In 2016 besloot de BBC dit station zo’n twintig kilometer te verplaatsen, uit angst dat het na het smelten van het ijs op een drijvende ijsberg terecht zou komen. “Deze scheiding was te verwachten en vormt normaal gedrag voor de barrière van Brant. Het is niet gekoppeld aan klimaatverandering“, legt glacioloog Dominic Hodgson uit, geciteerd in het persbericht.

>> Lees ook: Wat is het verschil tussen ijsbedekking en zee-ijs?

natuurlijk fenomeen

Wetenschappers zeiden dat dit verrassende fenomeen niet te wijten is aan de gemiddelde temperatuurstijging van de planeet. ” Deze scheiding was te verwachten en vormt normaal gedrag voor de barrière van Brant. Het is niet gekoppeld aan klimaatverandering “, legt glacioloog Dominic Hodgson uit in het persbericht.

READ  Studie beoordeelt wanneer mensen Jupiter en Saturnus zullen verkennen

Brant’s Barrier is een laag drijvend ijs van 100 meter dik. Het drijft en stroomt elk jaar honderden meters richting de oceaan, waar het wordt blootgesteld aan getijden en hoge temperaturen.

Over het algemeen ontstaat een gletsjer door de erosie van enorme ijsplaten. Deze erosie veroorzaakt scheuren in het oppervlak die opengaan door de druk en spanning van het ijs dat ze bedekt. Wanneer de scheuren groter worden en zeeniveau bereiken, vormt zich een ijsberg. Dit proces staat bekend als gletsjerretraite. Grote blokken ijs vallen in het zeewater en blijven drijven.

>> Zie ook: Gelijktijdige recordhittegolven op de Noord- en Zuidpool

Een zeer kwetsbaar ecosysteem

Het continent lijdt echter onder de gevolgen van de opwarming van de aarde. De polen warmen sneller op dan het gemiddelde van de planeet, dat sinds het pre-industriële tijdperk gemiddeld ongeveer +1,1°C is gestegen. In maart 2022 kende de Oost-Antarctische ijskap, doorgaans een van de koudste plekken op aarde, de afgelopen dagen een ongekende hittegolf. De thermometer gaf temperaturen aan die 40 graden Celsius boven het gemiddelde lagen. Wetenschappers ‘hebben nog nooit zoiets eerder gezien op Antarctica’

De ijskap, die het grootste deel van Antarctica bedekt, verliest sinds eind jaren negentig massa. Deze trend versnelde rond 2005.

De omvang van het ijs bereikte daar in februari 2022 de laagste omvang ooit gemeten in 44 jaar satellietwaarnemingen. In 2021 kwam bij het volledig smelten van een ijsberg, 4.000 kilometer ten noorden van de plek waar deze in 2017 van het ijs afbrak, meer dan 150 miljard ton zoet water vermengd met voedingsstoffen vrij. planeet. . milieusysteem.

READ  Hoe wordt kunstmatige intelligentie gebruikt in de geneeskunde?

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature blijkt ook dat dit continent ook met uitsterven bedreigd wordt als de temperatuur op aarde met twee graden Celsius stijgt en het algemene niveau van de oceanen met enkele meters stijgt. Sindsdien valt alle sneeuw uit de lucht in het water. Het komt waarschijnlijk overeen met 52 meter boven zeeniveau.

>> Lees ook: Weten we waar de ijsberg die de Titanic deed zinken vandaan kwam?